DECIZIE în criza gazelor - Obligație de înmagazinare, prelungită

Energie   
DECIZIE în criza gazelor - Obligație de înmagazinare, prelungită

Consiliul Uniunii Europene a aprobat prelungirea cu doi ani, până în 2027, a reglementării care obligă statele membre să atingă un nivel de înmagazinare a gazelor naturale de 90% înainte de data de 1 decembrie a fiecărui an.

Regulamentul a fost adoptat de blocul comunitar în iunie 2022 cu scopul de a garanta aprovizionarea cu energie după declanșarea invaziei Rusiei în Ucraina, conform Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Tranzacție - Unul dintre cei mai mari traderi de electricitate preia 3 operatori de centrale electrice CITEȘTE ȘI Tranzacție - Unul dintre cei mai mari traderi de electricitate preia 3 operatori de centrale electrice

Potrivit instituției, această flexibilitate va permite statelor membre să reacționeze cu mai multă rapiditate la condițiile schimbătoare ale pieței și să obțină condiții mai bune la achiziția gazelor, menținând în același timp securitatea aprovizionării.

Se menține, astfel, obiectivul obligatoriu actual, de 90%, pentru înmagazinarea gazelor, dar cu flexibilitatea de a-l îndeplini oricând între 1 octombrie și 1 decembrie, fiind modificat termenul limită actual de 1 noiembrie.

Acordul istoric Google - peste Porțile de Fier I, cea mai mare hidrocentrală de pe Dunăre CITEȘTE ȘI Acordul istoric Google - peste Porțile de Fier I, cea mai mare hidrocentrală de pe Dunăre

Se introduce o flexibilitate de 10% în cazul întâmpinării unor dificultăți în umplerea depozitelor. În plus, printr-un act delegat (scris), Comisia Europeană ar putea extinde această flexibilitate pentru umplerea depozitelor cu până la încă 5%, în cazul în care persistă condițiile nefavorabile ale pieței.

Totodată, obiectivele de înmagazinare intermediare vor fi orientative, oferind previzibilitate în ceea ce privește nivelul de înmagazinare și permițând participanților la piață să cumpere gaze pe tot parcursul anului, atunci când condițiile vor fi mai avantajoase.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
ue
criza