TVR a făcut primul pas spre intrarea in insolvență

TVR a făcut primul pas spre intrarea in insolvență
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 iun 2016

Proiectul de lege inițiat de către Călin Popescu-Tăriceanu prin care TVR poate intra în insolvență a fost aprobat tacit de către Camera Deputaților întrucât termenul constituțional pentru dezbatere și adoptare a proiectului a fost depășit din data de 23 mai, legea urmând să intre în dezbaterea forului decizional, Senatul.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Proiectul de lege, despre care Profit.ro a scris în luna martie, figurează pe ordinea de zi a ședinței de plen de luni, cu mențiunea că termenul pentru adoptare a fost deja depășit. Comisia de cultură, arte și mass-media nu a reușit până acum să trimită raportul privitor la acest proiect, ce a intrat pe ordinea de zi doar cu avizele Comisiei juridice, Consiliului Legislativ și Consiliului Economic și Social.

Inițiativa legislativă constă în introducerea unor noi alineate la articolul 27 al Legii 41/1994 privind organizarea și funcționarea Societății Române de Televiziune și Societății Române de Radiodifuziune. Astfel, consiliile de administrație ale celor două instituții pot decide, cu votul majorității membrilor, începerea procedurilor de intrare în insolvență, fiind menționate și actele necesare, scrie News.ro.

În situație de insolvență, președintele-director general al TVR sau al Radioului îndeplinește calitatea de administrator special, urmând ca membrii consiliilor de administrație să aibă ”atribuții privitoare la strategia și structura programelor și supraveghează respectarea modului în care societatea își îndeplinește obligațiile asumate în schema de programe și în licența de emisie”.

Proiectul prevede expres că SRR și SRTv nu pot intra în faliment.

În expunerea de motive a legii se arată că modificările sunt necesare în contextul în care televiziunea publică trece prin dificultăți financiare majore ce au dus la acumularea de datorii în valoare de 770 de milioane de lei.

Proiectul a fost inițiat de către copreședintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, cosemnatari fiind alți parlamentari ai acestui partid și deputatul UDMR Mate Andras. Inițial, au fost și 10 parlamentari PSD care au semnat inițiativa, însă aceștia și-au retras semnăturile pe 22 martie.

FOTO Liderul PSD, Liviu Dragnea, a așteptat la coadă să intre la DNA pentru audieri CITEȘTE ȘI FOTO Liderul PSD, Liviu Dragnea, a așteptat la coadă să intre la DNA pentru audieri

Comisia juridică a Camerei Deputaților și Consiliul Legislativ au avizat pozitiv proiectul, însă Consiliul Economic și Social a dat un aviz negativ. CES susține că introducerea posibilității de intrare în insolvență ar putea afecta libertatea editorială a posturilor publice de radio și televiziune și nu există un temei pentru ca președintele-director general să poată prelua atribuțiile de administrator special.

Este menționată și poziția Federației Europene a Jurnaliștilor care se a sesizat Confederația Europeană a Sindicatelor și Comisia de dialog social din domeniul audiovizualului din cadrul Comisiei Europene. Totodată, CES reclamă faptul că este necesară modificarea Legii SRR și SRTv astfel încât să se asigure o depolitizare reală a acestor instituții.

Copreședintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a anunțat, pe 21 martie, că a depus la Camera Deputaților proiectul de lege care permite intrarea TVR în insolvență, el adăugând că va veni cu o nouă inițiativă prin care vrea să modifice alocarea timpilor de publicitate, care să fie aceiași ca și pentru televiziunile private.

O ordonanța de urgență care ar urma să creeze cadrul legal pentru ca televiziunea publică să își poată achita datoriile către European Broadcasting Union (EBU) urmează să fie aprobată săptămâna aceasta, potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

Modificarea legislativă vine în contextul datoriei pe care SRTv a acumulat-o față de EBU din 2008 până în prezent, în valoare de 17 milioane de CHF. Vechimea și amploarea datoriei precum și faptul că planurile de eșalonare a achitării acesteia nu au fost respectate de SRTv din motive financiare, a dus la excluderea României de la ediția 2016 a Eurovision.  Totodată, SRTv i-a fost comunicat faptul că a fost început procesul de excludere din EBU. Eliminarea din EBU ar fi determinat imposibilitatea transmiterii Jocurilor Olimpice de la Rio, Brazilia, din acest an.

viewscnt
Afla mai multe despre
tvr
insolventa tvr