EXCLUSIV Dan Șucu reacționează cu avertismente după majorarea TVA la tranzacțiile imobiliare: Este ca un perete pus în fața autostrăzii! Detalii - Cine și cum va fi afectat

Real Estate&Construcții   
EXCLUSIV Dan Șucu reacționează cu avertismente după majorarea TVA la tranzacțiile imobiliare: Este ca un perete pus în fața autostrăzii! Detalii - Cine și cum va fi afectat

Dan Șucu, alături de Mobexpert Homes

Omul de afaceri Dan Șucu, proprietarul grupului Mobexpert, explică într-o discuție cu Profit.ro că impactul majorării TVA de la 9% la 21% la tranzacțiile imobiliare echivalează cu un perete construit în fața unei autostrăzi și avertizează că vor fi afectate, în principal, apartamentele mici.

Dan Șucu este implicat și în numeroase proiecte imobiliare - VEZI MAI JOS

Premierul Ilie Bolojan a anunțat ieri majorarea cotei standard de TVA de la 19% la 21%, din luna august. Acum, tranzacțiile imobiliare sunt taxate diferit în funcție de suprafața și valoarea locuinței astfel: o cotă TVA de 9% pentru locuințele cu o suprafață utilă maximă de 120 de metri pătrați și valoare totală de maximum 600.000 de lei, inclusiv terenul, și o cotă de 19% pentru cele care nu se încadrează în aceste criterii.

Urmărește-ne și pe Google News
REACȚIA CTP la incendiul puternic izbucnit la un depozit al retailerului polonez LPP CITEȘTE ȘI REACȚIA CTP la incendiul puternic izbucnit la un depozit al retailerului polonez LPP

„Piața se împarte pe segmente de clienți în trei categorii: good, better și best, adică primul preț, prețul mediu și prețul înalt. Zona de sus va fi afectată cu două puncte procentuale. Vorbesc de București, unde zona de preț high-end începe cu 4.000 de euro/metru pătrat și care va fi afectată cu 2% suplimentar. E rău, dar nu e groaznic.

În zona de preț cuprinsă între 1.800 și 4.000 de euro/metru pătrat, care reprezintă peste 60% din total, un apartament cu două camere de minim 70 de metri pătrați construiți, cu greu s-ar încadra la sub pragul de 120.000 de euro, până la care TVA era de 9%. Pragul tocmai crescuse de la 5% la 9% în 2024.

EXCLUSIV Ovidiu Andreiș, unul dintre acționarii Dinamo, s-a asociat cu doi foști manageri Strabag într-un nou proiect rezidențial, pe un teren pe care Medicover voia să facă spital CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Ovidiu Andreiș, unul dintre acționarii Dinamo, s-a asociat cu doi foști manageri Strabag într-un nou proiect rezidențial, pe un teren pe care Medicover voia să facă spital

Problema noastră este că TVA-ul este mărit succesiv de la 5% la 9% și acum la 21%, într-o perioadă de nici doi ani de zile. Sunt mulți oameni care încă își construiesc casa, au dat un avans de 5% și din cauza tuturor întârzierilor birocratice din primării, se trezesc că la finalizare o să plătească un TVA de 21%. La 100.000 de euro, diferența este de 16.000 de euro.

Orice lucru care afectează clientul, afectează și dezvoltatorul și afacerea. Nu este o scădere de vânzări, este ca un perete pus în fața autostrăzii.

FOTO Jucătorii din prima ligă a industriei imobiliare din România CITEȘTE ȘI FOTO Jucătorii din prima ligă a industriei imobiliare din România

România a ieșit din criza din 2010 cu ajutorul programului Prima Casă, când s-au promovat locuințele cu TVA de 5%. Am învățat ceva din 2010?

Dezvoltările mele imobiliare vor fi afectate într-o măsură mai mică (fiind o zonă de preț mai ridicat, n.red.). Vor fi afectate, în principal, apartamentele mici. Vor fi avantajate, într-o oarecare măsură, vânzările de produse vechi.

Reacția clientului este foarte de clară: când vede că mâine va fi mai rău decât astăzi, oprește orice achiziție. Asta înseamnă, într-o primă fază, că se oprește din cumpărat mobilă, decorațiuni, covoare, draperii, tot. Mai mult decât atât, așteptările statului că va încasa bani în plus la buget prin majorări de taxe e posibil să fie complet nerealiste“, a declarat, pentru Profit.ro, Dan Șucu.

FOTO 3 turnuri cu locuințe. Avocații Virginica Tanți Dumitrescu și Adrian Ciorobea prezintă primele detalii ale clubului exclusivist pregătit în zona de afaceri Pipera CITEȘTE ȘI FOTO 3 turnuri cu locuințe. Avocații Virginica Tanți Dumitrescu și Adrian Ciorobea prezintă primele detalii ale clubului exclusivist pregătit în zona de afaceri Pipera

Dan Șucu, proprietarul producătorului de mobilier Mobexpert, a intrat puternic pe piața imobiliară în 2023 alături de dezvoltatorul imobiliar Redport Capital, deținut de avocatul Cosmin Savu-Cristescu și Meta Estate Trust. Împreună au cumpărat un teren de 4,4 hectare lângă Petrom City pe care vor să construiască 1.000 de apartamente.

În aceeași formulă au mai cumpărat două terenuri cu o suprafață cumulată de 15.000 de metri pătrați de la Antrepriza de Construcții Montaj nr. 4 București (ACM4) și Havi Logistics ce sunt folosite pentru fazele 3 și 4 de dezvoltare ale ansamblului rezidențial The Level, început de Savu-Cristescu pe Intrarea Străulești, și care vor cuprinde 355 de apartamente.

Etapa a 3 a ansamblului The Level, în care este implicat acum și Dan-Matei Șucu, fiul cel mare al proprietarului Mobexpert, este în curs de construcție, cu plan de livrare până la finalul anului. Până acum s-au antecontractat 85 de unități din cele 105 apartamente disponibile în această etapă de dezvoltare, au transmis reprezentanții proiectului pentru Profit.ro.

EXCLUSIV FOTO Familia Apreutese, proprietara International Alexander, s-a asociat cu fiul unui poloist celebru pentru cel mai mare proiect rezidențial din portofoliu CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Familia Apreutese, proprietara International Alexander, s-a asociat cu fiul unui poloist celebru pentru cel mai mare proiect rezidențial din portofoliu

Noul bloc va avea și o zonă comercială de 400 de metri pătrați și 136 de locuri de parcare, iar investiția în această fază este calculată la 13 milioane de euro.

Recent, Șucu a inițiat procesul de autorizare a construcției unui nou ansamblu rezidențial, care va cuprinde circa 200 de vile și va fi amplasat în Pipera, în apropierea complexului de vile Mobexpert Homes, finalizat de el în 2023.

Dan Șucu s-a asociat cu Redport și pentru dezvoltarea unui ansamblu rezidențial cu peste 500 de apartamente amplasat în locul fostei secții de rășini a Policolor din cartierul bucureștean 23 August, a cărui valoare de dezvoltare a fost estimată la 50 de milioane de euro.

Dan Șucu lucrează și la ultima etapă de dezvoltare a ansamblului rezidențial Arcadia Apartments din zona Domenii a Bucureștiului, proiect a cărui valoare de vânzare la finalizare a fost estimată la peste 150 de milioane de euro.

Alături de colegul său de facultate Marian Mihai, Dan Șucu urmează să livreze pe piață și un ansamblu rezidențial de lux cu 121 de apartamente pe Șoseaua Nordului, una dintre cele mai exclusiviste zone ale Bucureștiului.

EXCLUSIV FOTO Noul senator Ovidiu Jitaru, acționar al FC Botoșani, își extinde investițiile imobiliare din București alături de grupul The Corner CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Noul senator Ovidiu Jitaru, acționar al FC Botoșani, își extinde investițiile imobiliare din București alături de grupul The Corner

În 2019, el a cumpărat sediul și tipografia grupului de presă Adevărul de la Adval Asset Management, firmă care a preluat o parte din averea lui Dinu Patriciu, pentru 4,75 milioane de euro, tranzacție anunțată în exclusivitate de Profit.ro. Proprietatea se învecinează cu showroom-ul Mobexpert Pipera, care se află într-unul dintre cei mai importanți poli de clădiri de birouri din București.

De asemenea, el este implicat și în autorizarea unui ansamblu rezidențial cu peste 300 de apartamente lângă parcul Circului din București.

Piața în scădere

Peste 13.200 de case și apartamente au fost vândute în București și împrejurimi în primele trei luni din acest an, în scădere cu 4,3% față de perioada similară din 2024, potrivit unei analize realizate de către compania de consultanță imobiliară SVN Romania pe baza statisticilor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

În București au fost tranzacționate peste 11.200 de locuințe în primul trimestru din acest an, în scădere cu 5,4% față de perioada similară a anului trecut, în timp ce în județul Ilfov au fost vândute 1.960 de locuințe, în creștere cu 2,4% comparativ cu primele trei luni din 2024.

EXCLUSIV FOTO Un fond al Băncii Centrale a Ungariei vinde unul dintre puținele proiecte rezidențiale majore autorizate în București CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Un fond al Băncii Centrale a Ungariei vinde unul dintre puținele proiecte rezidențiale majore autorizate în București

Variațiile anuale diferite dintre cele două zone pot fi explicate și prin scăderea numărului de locuințe noi finalizate în București, concomitent cu livrarea unui număr tot mai ridicat de locuințe în localitățile limitrofe Capitalei.

Aproximativ 18.000 de noi locuințe ar putea fi finalizate în București și împrejurimi în acest an potrivit datelor SVN Romania, un nivel la fel de redus ca cel înregistrat în 2024, când în regiunea Bucureștiului a fost livrat cel mai mic număr de locuințe din ultimii cinci ani.

Aproape 37.000 de case și apartamente au fost vândute în România în primele trei luni din acest an, în scădere cu 4,9% comparativ cu perioada similară a anului anterior. Cele mai multe unități rezidențiale au fost tranzacționate în Constanța, Cluj și Timiș, mai arată statisticile oficiale.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
dan sucu
mobexpert