Cota standard de TVA va fi majorată cu două puncte procentuale, de la 19% la 21%, din luna august, anunță premierul Ilie Bolojan.
"România a avut anul trecut cel mai mare deficit bugetar dintre țările UE și al doilea deficit din ultimii 30 de ani. Suntem în ceasul al 11-lea și cu spatele la zid. Din 100 lei atrași prin taxe cheltuim 132 lei.
Nu mai putem continua în felul acesta, altfel intrăm în incapacitate de plată, în categoria de junk nerecomandată investițiilor și într-o recesiune brutală, cu pierderi mari de locuri de muncă și un curs valutar depreciat masiv", a spus Bolojan, confirmând și informațiile Profit.ro privind angajarea răspunderii Guvernului în Parlament pentru aceste măsuri.

Medicamentele, alimentele, cărțile, lemnele de foc, energia termică, serviciole de apă și canal, precum și apa pentru irigații, precum și sectorul HoReCa vor avea cotă redusă de 11%, dar în toamnă se va face o analiză, iar dacă veniturile la buget nu sunt satisfăcătoare, HoReCa ar putea trece la cota generală de 21%, a spus premierul.
"Vom reașeza taxa pe valoare adăugată la două cote. Astăzi avem trei cote, de 5, de 11 și de 19%; cele două cote la care propunem reașezarea sunt cota de 11% și cota de 21%. La cota redusă vor rămâne, așa cum a fost și până acum, medicamentele, alimentele, serviciile publice de apă și canalizare, apa pentru irigații, cărțile, lemnele de foc și energia termică. Propunem, de asemenea, ca și industria Horeca să rămână la acest nivel. Acest lucru se va face în așa fel încât în luna octombrie să se facă o analiză din care să rezulte dacă ne-au crescut încasările din această zonă. Dacă ele nu vor crește, în urma măsurilor care vor fi luate, atunci, cu siguranță, și această industrie are șanse mari ca de la sfârșitul anului să intre la cota ridicată. Toate celelalte componente vor fi la această cotă de 21%", a declarat Bolojan.
În perioada crizei financiare din 2009-2010, alături de alte măsuri dure, Guvernul Boc a majorat TVA de la 19% la 24%, pentru ca ulterior aceasta să scadă.
Profit.ro a prezentat încă de dimineață pachetul de măsuri discutate de către România, reprezentată de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), din informațiile Profit.ro, și Comisia Europeană. Guvernul a discutat acum o variantă de ultim set de măsuri cu Comisia Europeană, care prevede creșteri de taxe în valoare de 10,6 miliarde de lei în acest an, cu aplicare de la 1 august, și de 33,6 miliarde de lei anul următor (aplicare an întreg), la care se mai adaugă creșteri de taxe de 10,92 miliarde de lei de la 1 ianuarie, pentru un total în 2026 (majorări de taxe adoptate la 1 august 2025 și cele de la 1 ianuarie 2026) de 44,55 miliarde lei (2,19% din PIB), conform documentului obținut de Profit.ro și datat 30 iunie.
Leul s-a apreciat cu până la 0,2% față de euro, o evoluție mai bună decât a monedelor comparabile din regiune, potrivit agenției Bloomberg.
Titlurile de stat au crescut pe piața secundară, randamentul titlurilor pe 10 ani îndreptându-se câtre cea mai puternică scădere din aproape două luni.

Obligațiunile emise în dolari de statul român pe piețele externe se află printre titlurile cu cea mai bună evoluție dintre emitenții țări cu economii emergente.
Pe de altă parte, Bursa de Valori București a înregistrat scăderi, întrucât măsurile anunțate ar afecta profitabilitatea unor companii listate.