Loteria pregătește închirierea, cu peste 20.000 euro lunar, a Palatului în care își are sediul propriul reglementator

Loteria pregătește închirierea, cu peste 20.000 euro lunar, a Palatului în care își are sediul propriul reglementator
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 10 dec 2016

Ministerul Economiei vrea ca Loteria Română, unde este acționar unic, să închirieze prin licitație clădirea în care își are în prezent sediul reglementatorul pieței de profil, Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJC), aflat în subordinea premierului. Chiria ar putea depăși 20.000 de euro pe lună. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Imobilul se află pe Calea Victoriei, în centrul Capitalei.

Ministerul a dat deja dispoziții în acest sens conducerii companiei, dar decizia finală a fost amânată, întrucât Consiliul de Administrație al Loteriei nu a emis încă un aviz clar pentru închiriere, iar conducerea executivă și Direcția Logistică a companiei nu s-au pus de acord asupra prețului de închiriere.

La parterul imobilului funcționează și o agenție loto proprie a companiei. De altfel, clădirea este cunoscută sub numele de Palatul Loteriei și a găzduit sediul central al companiei naționale până la mutarea acesteia, în 2002, în sediul actual, situat în strada Poenaru Bordea nr. 20, în spatele Tribunalului București. Imobilul, aflat în proprietatea Loteriei Române, i-a aparținut în perioada interbelică omului de afaceri Sigmund Prager.   

McDonald’s își mută sediul fiscal european din Luxemburg în Marea Britanie, fără teamă de efectele Brexit CITEȘTE ȘI McDonald’s își mută sediul fiscal european din Luxemburg în Marea Britanie, fără teamă de efectele Brexit

Luna trecută, pe ordinea de zi a unei ședințe AGA a companiei s-a aflat "aprobarea valorificării prin închiriere a imobilului situat în Calea Victoriei nr. 9, sectorul 3, București", decizia urmând să fie luată în baza unei note de fundamentare pe această temă întocmită de Direcția Logistică a Loteriei. Însă din mai multe motive, acționarul unic, Ministerul Economiei, a preferat să amâne luarea unei decizii în această privință.

Printre altele, ministerul a constatat că Direcția Logistică a Loteriei și conducerea executivă a companiei au propus prețuri diferite de închiriere.

Astfel, potrivit documentului citat, în nota de fundamentare elaborată de Direcția Logistică se arăta că, din analiza costurilor, ar rezulta o valoare a chiriei de 97.240,82 lei/lună (circa 22.000 euro), respectiv un preț unitar de 56,43 lei/mp/lună (12,68 euro). În schimb, conducerea executivă propusese un preț cu circa 18% mai mic, respectiv de 80.307 lei/lună (puțin peste 18.000 euro), adică un tarif unitar de 46,60 lei/mp/lună (10,47 euro). Toate sumele sunt fără TVA.

Piața de media a crescut cu 10% anul acesta, peste așteptări. Publicitatea în online, cel mai mare avans CITEȘTE ȘI Piața de media a crescut cu 10% anul acesta, peste așteptări. Publicitatea în online, cel mai mare avans

Ministerul Economiei a mai constatat "lipsa unui aviz clar al Consiliului de Administrație privind închirierea imobilului situat în Calea Victoriei nr. 9, printr-o procedură transparentă și competitivă, cu respectarea principiilor de eficiență și rentabilitate economică pentru companie, din care să rezulte elementele esențiale ale ofertei de închiriere (suprafața ce va face obiectul contractului de închiriere, tariful lunar al întregului activ supus închirierii, precizări referitoare la locurile de parcare, condițiile în care se vor suporta cheltuielile de către proprietar și/sau de locatar, condițiile de plată și garanții de bună execuție a contractului etc)".

În aceste condiții, Ministerul Economiei a amânat luarea unei decizii și a cerut Consiliului de Administrație să ia măsuri pentru ca întreaga documentație cu privire la închirierea imobilului să fie completată și actualizată, subiectul urmând să figureze pe ordinea de zi a viitoarei ședințe AGA a Loteriei.

Tot recent, doi membri ai Consiliului de Administrație al CNLR, Mara Calista și Daniel Diaconescu, au demisionat din funcții. Mara Calista, fostă consilieră a premierului Dacian Cioloș, dar și colaboratoare a copreședintelui PNL Alina Gorghiu, candidează pentru un loc de deputat în Teleorman din partea liberalilor. Daniel Diaconescu, fost șef interimar al ANAF după demiterea lui Gelu Diaconu, fost vicepreședinte ANAF coordonator al Direcției generale antifraudă fiscală, și fost ofițer SRI este în prezent urmărit penal de DNA în dosarul Murfatlar pentru abuz în serviciu, prin autorizarea ilegală a unor antrepozite fiscale de producere a băuturilor alcoolice

În locul lor au fost numiți ca membri CA Roxana Lazăr, șef al diviziei IMM a Piraeus Bank și totodată asociat și director general la firma de consultanță Adler Advisory Group, precum și Vicențiu Râmniceanu, care este din 2013 șef al Direcției Juridice a Loteriei, anterior fiind supervizor al Serviciului Asistență Juridică Corporate Banking din cadrul BCR.

Universitățile care nu îndeplinesc criteriile de calitate vor intra în lichidare mai rapid CITEȘTE ȘI Universitățile care nu îndeplinesc criteriile de calitate vor intra în lichidare mai rapid

În clădirea din Calea Victoriei nr. 9, sectorul 3, fost sediu central al Loteriei Române, își are în prezent sediul Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJC), supraveghetorul și reglementatorul pieței de profil. Sediul i-a fost stabilit la această adresă printr-o hotărâre a Guvernului Ponta din 2013. Anterior, în același an, dar printr-o ordonanță de urgență, același cabinet stabilise că Oficiul își are sediul în strada Apolodor nr. 17, sectorul 5, adică în aceeași clădire cu Ministerul Finanțelor Publice, instituția funcționând o vreme în subordinea acestuia. Ordonanța stipula și că sediul ONJC va putea fi modificat prin HG.

În vara acestui an, Guvernul Cioloș a decis, prin ordonanță de urgență, ca Loteria să treacă în subordinea Ministerului Economiei, condus de vicepremierul Costin Borc, minister care exercită de atunci calitatea de acționar unic a statului la CNLR.

Anterior, în octombrie 2015, în mandatul fostului Guvern, condus de premierul PSD Victor Ponta, tot printr-o ordonanță de urgență, Loteria Română fusese trecută din subordinea Ministerului Finanțelor Publice în cea a Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc. Prin același act normativ, prezentat în exclusivitate la acea dată de Profit.ro, Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc era trecut în coordonarea primului ministru, unde se află și acum. Practic, prin preluarea Loteriei, Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc devenea concomitent jucător și reglementator pe piață.

Doar cu o săptămână înainte de acea controversată decizie a Guvernului Ponta, procurorii Direcției Naționale Anticorupție ridicaseră mai multe documente de la Ministerul Finanțelor, în cadrul unei anchete care viza contracte încheiate de Loterie cu diferite societăți comerciale, despre care existau suspiciuni că ar fi fost făcute cu încălcarea legii.

Linia de metrou care va lega Gara de Nord și de Otopeni va costa 1,3 miliarde euro și va avea stații cu denumiri speciale CITEȘTE ȘI Linia de metrou care va lega Gara de Nord și de Otopeni va costa 1,3 miliarde euro și va avea stații cu denumiri speciale

La jumătatea lunii septembrie, DNA a dispus reținerea pentru 24 de ore a doi foști șefi ai Loteriei Române, Gheorghe Benea, fost director general, și Ovidiu Rîpanu, fost șef Serviciu Achiziții, pentru luare de mită, abuz în serviciu și spălare de bani, alte două persoane fiind cercetate sub control judiciar în acest dosar, care vizează un contract de furnizare de 182 de autovehicule în sistem buy-back, în valoare de peste 13 milioane de lei, pentru înlocuirea parcului auto al Loteriei Române.

Tot în septembrie, CA-ul Loteriei a decis să-l schimbe din funcție pe directorul general Sebastian Moga, membru PNL, care abia fusese numit pe post, în luna august. Noul director general este Cătălin Chesa, care până atunci exercitase atribuții de șef al Direcției Economice a Loteriei și lucrase anterior ca director de Trezorerie la Volksbank.

Loteria a terminat primul semestru al anului cu un profit net de 52,12 milioane lei, în creștere amplă, cu 79%, cu față de perioada similară din 2015, și cu o cifră de afaceri de 397,73 milioane lei, cu 13,6% mai mare comparativ cu primele 6 luni ale anului trecut. În schimb, în 2015, CNLR a raportat un profit net de 18,69 milioane lei, cu peste 81% mai mic față de cel obținut în 2014, când depășise nivelul de 100 milioane lei. Prima variantă de buget pe 2016 al companiei, aprobată de Guvern în martie, prevede un profit net anual de circa 58 milioane lei.

În 2015, operatorul de jocuri loto a avut o cifră de afaceri de 756,6 milioane de lei, de la 826,82 milioane de lei în urmă cu un an și de la 1,07 miliarde de lei în 2013.

viewscnt
Afla mai multe despre
compania nationala loteria romana
loteria romana
tragerea loto
sediul loteriei
calea victoriei
oficiul national pentru jocuri de noroc
onjc
ministerul economiei