RA APPS a avut, anul trecut, un profit de 750.200 de lei, iar anul acesta se estimează realizarea unui profit de 918.030 lei

RA APPS a avut, anul trecut, un profit de 750.200 de lei, iar anul acesta se estimează realizarea unui profit de 918.030 lei
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 mar 2024

Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA APPS) anunță că a înregistrat, anul trecut, un profit de 750.200 de lei, în timp ce pentru anul acesta se estimează realizarea unui profit de 918.030 lei. Precizările vin la scurt timp de la scandalul legat de vila de protocol din Aviatorilor, care ar fi renovată cu 7 milioane de euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”În anul 2023, RA-APPS a înregistrat un buget realizat pe profit de 750.20 mii lei, iar pentru anul 2024 există o propunere de realizare a Bugetului de Venituri și Cheltuieli (BVC) cu un rezultat de buget de profit în valoare de 918.03 mii lei”, a transmis instituția, marți, într-un comunicat de presă.

Datele la 47 de ani de la marele cutremur: Doar 1 locuință din 5 este asigurată în caz de dezastru; 14 milioane de români locuiesc în zone de hazard seismic CITEȘTE ȘI Datele la 47 de ani de la marele cutremur: Doar 1 locuință din 5 este asigurată în caz de dezastru; 14 milioane de români locuiesc în zone de hazard seismic

Precizările RA APPS vin în contextul scandalului vilei de protocol din Aviatorilor.

Recorder a prezentat o investigație intitulată ”Palatul Împăratului: șapte milioane de euro din bani publici pentru confortul unei singure familii” potrivit căreia pe Bulevardul Aviatorilor din Bucuresti, într-una dintre zonele exclusiviste ale Capitalei, a apărut un șantier învăluit într-o secretomanie totală. Este vorba de lucrări la o vilă de 1200 mp, care a fost, până nu demult, sediu de partid, iar de câteva luni, e transformată, în cel mai mare secret, în reședință pentru o singură familie, scrie News.ro.

Potrivit Recorder, suma pe care RA-APPS intenționează să o investească depășește 7 milioane de euro numai pentru renovare și amenajare. Jurnaliștii precizează că, potrivit legii, cercul demnitarilor care ar avea dreptul la o asemenea locuință de protocol oferită de stat este foarte restrâns. Iar majoritatea indiciilor duc către aceeași persoană, și anume președintele Klaus Iohannis.

Și G4Media a scris că fostul sediu al Partidului Național Liberal și al ALDE de pe Bulevardul Aviatorilor numărul 86 din București este pe cale să fie transformat într-o ”locuință individuală” care va fi atribuită președintelui Klaus Iohannis după ce acesta își va termina al doilea mandat, citând o sursă din mediul politic.

Aceeași sursă a susținut că, în final, lucrările de amenajare vor costa 45 de milioane de lei, circa 9 milioane de euro.

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că este vorba de o clădire cu risc seismic, monument istoric clasa A.

”Ce am întrebat la RA-APPS și mi s-a răspuns foarte clar: niciun ban de la bugetul statului nu a fost investit. Așa este decizia Consiliului de Administrație. Sunt din venituri proprii”, a explicat Ciolacu. El a precizat că șeful statului nu i-a cerut un spațiu locativ sau să aprobe vreun ban pentru o clădire din România care să devină reședința acestuia.

RodBun, cu Daniel Dines printre acționari, se împrumută cu peste 100 milioane euro CITEȘTE ȘI RodBun, cu Daniel Dines printre acționari, se împrumută cu peste 100 milioane euro

Administrația Prezidențială a transmis, într-un răspuns oficial către News.ro, că nu există nicio solicitare din partea șefului statului Klaus Iohannis sau a Administrației Prezidențiale, pentru atribuirea unei locuințe de protocol și a unui spațiu pentru cabinet de lucru, ambele cu destinația de reședință, după încetarea mandatului președintelui.

La rândul său, RA APPS a precizat că nu există nicio solicitare privind atribuirea imobilului, iar sumele plătite pentru lucrările executate până în prezent sunt în cuantum de 2.100.000 lei. Regia a susținut că planurile, simulările și imaginile interioare vehiculate în spațiul public nu corespund documentației avizate, fiind rezultatul unor simple speculații.

RA-APPS menționa că ”imobilul a fost construit în perioada 1960-1965, înainte de existența unor norme generale de proiectare antiseismică, prezintă degradări majore și sunt necesare lucrări ample de consolidare, prin introducerea de elemente structurale care dublează/întăresc structura existentă”.

”Subliniem în acest context, faptul că Regia Autonomă “Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat“ (R.A.-A.P.P.S.) are în administrare un patrimoniu vast, printre care și clădiri istorice, considerate bijuterii arhitecturale, monumente istorice cu valoare de patrimoniu cultural, unele încadrate în clasa de risc seismic I sau II, situate în zone centrale ale Bucureștiului, pe care și-a propus să le consolideze, identificând diferite surse de finanțare. În acest sens au fost inițiate demersuri privind consolidarea și eficientizarea energetică a unui număr de 7 clădiri aflate în administrarea sa, dintre care 4 monumente istorice, fiecare cu specificul propriu, urmând a se lua măsuri, progresiv, pentru realizarea intervențiilor si la alte clădiri. Pentru aceste imobile a fost accesat Programul Național de Consolidare a Clădirilor cu Risc Seismic, în prezent întocmindu-se documentația în vederea semnării contractelor de finanțare”, afirma instituția.

Potrivit RA-APPS, ”lucrarea ce urmează a fi executată la imobilul în discuție face parte din strategia de consolidare și conservare a patrimoniului statului, prin realizarea investițiilor la imobilele emblematice/monumente istorice, și este finanțată exclusiv din fondurile proprii ale R.A.-A.P.P.S, nefiind accesate fonduri bugetare”.

”Veniturile obținute din activitatea regiei se utilizează, cu precădere, pentru realizarea investițiilor la imobilele aflate în administrarea sa, precum și în vederea asigurării cheltuielilor pentru întreținerea și administrarea întregului patrimoniu, astfel încât să se poată asigura fondurile necesare realizării acestor activități”, sublinia sursa citată.

viewscnt
Afla mai multe despre
ra apps
profit