Startup-ul Savor, o companie-pionier în domeniul tehnologiei alimentare susținută de Bill Gates, a lansat pe piață untul obținut din dioxid de carbon.
Este un proiect care fusese anunțat anul trecut, conform esgnews.com.

Este vorba de primul unt din lume fără ingrediente de origine animală sau vegetală, folosind grăsimi obținute pe bază de carbon pentru a înlocui uleiurile convenționale derivate din agricultură.
Debutul comercial al acestui produs marchează o piatră de hotar în misiunea companiei de a crea alternative sustenabile și eficiente ca și cost de producție la grăsimile convenționale.

Există deja restaurante cotate cu stele Michelin sau brutării de renume care au început deja să îl folosească. Compania producătoare a anunțat că vizează producția la scară largă și o paritate rapidă de cost cu grăsimile tradiționale, abordând astfel problemele legate de instabilitatea lanțului de aprovizionare și de emisiile de gaze cu efect de seră, arată G4Food.ro.
„Soluțiile inovative nu trebuie să fie doar ecologice, ci și accesibile, disponibile și dezirabile”
„Savor a fost fondată pentru a găsi cea mai sustenabilă modalitate de a hrăni omenirea. Soluțiile cu adevărat sustenabile nu trebuie doar să reducă impactul nostru asupra mediului, ci trebuie să fie accesibile, disponibile și dezirabile,” a declarat Kathleen Alexander, cofondatoare și CEO al Savor.
Industria alimentară se confruntă cu o presiune tot mai mare pentru a reduce dependența de grăsimile tradiționale, care contribuie la defrișări, emisii și lanțuri de aprovizionare instabile. Tehnologia revoluționară a Savor construiește grăsimile la nivel molecular din dioxid de carbon (CO₂), hidrogen verde (GH₂) și metan (CH₄), oferind o alternativă viabilă la uleiul de palmier și alte grăsimi utilizate pe scară largă.
Potrivit sursei citate, chefi cunoscuți și maeștri cofetari renumiți, precum Kyle Connaughton (SingleThread) și Juan Contreras (Atelier Crenn), au fost printre primii care au integrat untul Savor în creațiile lor gastronomice. Totodată, companii multinaționale din industria produselor de larg consum colaborează activ cu Savor pentru proiecte de inovare a ingredientelor, atrase de profilurile ajustabile ale acizilor grași ai produsului.
Produsul a fost deja aprobat de Food and Drug Administration din SUA, agenția care se ocupă de securitatea alimentară.

„Portofoliul nostru tot mai mare de parteneri reflectă o realitate profundă din întreaga industrie: sectorul alimentar are o nevoie urgentă de soluții pentru a atenua instabilitatea lanțului de aprovizionare, care continuă să afecteze veniturile și marjele în toate domeniile,” a declarat Chiara Cecchini, vicepreședinte pentru comercializare la Savor.
Compania se pregătește pentru producția la scară industrială
Cu o unitate de producție de ultimă generație în Batavia, Illinois, Savor este poziționată pentru producția la scară industrială. Progresele tehnologice rapide ale companiei îi permit să atingă paritatea de cost cu grăsimile convenționale mai repede decât alte alternative sustenabile anterioare lansate pe piață.
Susținută de Breakthrough Energy Ventures, fondul de investiții al lui Bill Gates, Savorare ca obiectiv declarat adoptarea pe scară largă a grăsimilor sustenabile. Gates a subliniat importanța competitivității la nivel de cost în sprijinul său pentru companie.

„Procesul nu eliberează gaze cu efect de seră, nu folosește terenuri agricole și consumă mai puțin de o miime din apa utilizată în agricultura tradițională,” a amintit el. „Și, cel mai important, are un gust foarte bun – ca untul adevărat – pentru că, din punct de vedere chimic, chiar asta este”
Compania intenționează să-și extindă gama de produse dincolo de unt, introducând pe piața alimentară globală soluții de grăsimi mai sustenabile.