Industria cărnii din România traversează una dintre cele mai severe crize din ultimele decenii.
Un abator din Botoșani se află în centrul acestei furtuni economice.
Deficitul acut de bovine vii a generat o creștere semnificativă a prețurilor și a pus presiune pe întregul lanț de aprovizionare.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

În special, exporturile de animale vii au dus la crearea acestei situații.
“Suntem în luna mai. Începând din luna noiembrie (n.r. 2024) pot să spun că piața de animale vii a cunoscut o criză, ceea ce a dus la ridicarea prețurilor pe partea de achiziție, undeva cu 30%, care nu a putut fi suportat de piața din România”, a declarat Raluca Tipu, directorul comercial al Samcom AS SRL pentru botosaninewz.ro.

Această situație a fost amplificată de exporturile masive de vite către țări europene și nu numai, ceea ce a redus disponibilitatea animalelor pe piața internă.
“Majoritatea celor care fac achiziție și-au deschis porțile pentru a livra această marfă în exterior. Prețurile din afară la desfacerea animalelor abatorizate și a pieselor tranșate este mult mai mare decât ce poate suporta piața din România”, a adăugat Raluca Tipu.
Activitate redusă cu 80%
Abatorul, unul dintre cele mai cunoscute din regiune, funcționează la sub 20% din capacitate din cauza scăderii dramatice a numărului de bovine din fermele românești.
„Nu avem materie primă. Efectiv nu mai avem ce tăia”, spune directorul Mihai Țurcanu. Fermierii preferă să exporte viței în viu, iar statul nu intervine pentru a echilibra piața.

Samcom AS, unul dintre cei mai mari producători de carne din România, cu o cifră de afaceri de aproape 300 de milioane de lei în 2023, se confruntă acum cu provocări majore în menținerea operațiunilor și a livrărilor către clienți.
Reprezentanții companiei estimează că această criză s-ar putea adânci, având consecințe grave asupra întregii industrii a cărnii din țară.