Indicele de încredere în economie a scăzut pentru a doua lună la rând în mai, pe fondul declinului tuturor ramurilor, în contextul turbulențelor politico-electorale, în timp ce optimismului consumatorilor a revenit ușor. Economia ar putea încetini și mai mult în trimestrul a doilea.
Indicele de încredere în economie (Economic Sentiment Indicator - ESI) a scăzut și în mai, de la 100,6 puncte la 99,4 puncte, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani. În martie, indicele era la 102,4 puncte, conform analizei Profit.ro.
ESI este calculat de Comisia Europeană pe baza răspunsurilor managerilor din principalele sectoare ale economiei, precum și ale consumatorilor, și are un grad înalt de corelare cu evoluția produsului intern brut. O valoare de peste 100 de puncte indică, în general, că economia este în creștere, în timp ce una sub acest nivel arată o contracție.

Luna mai a fost marcată de turbulențe politice și electorale, care s-au revărsat și în zona financiară. Rezultatul surpriză a primului tur al alegerilor prezidențiale, urmat de demisia premierului PSD Marcel Ciolacu, a dus la ieșiri puternice de capitaluri, deprecierea leului, creșterea dobânzilor interbancare și a randamentelor la datoria suverană.
Media trimestrială a ESI a scăzut deja în T1 la 101,1 puncte, de la 104,2 puncte în T4. Creșterea economică în termeni anuali a continuat să încetinească în T1, la 0,2%, de la 0,5% în T4, respectiv 1,5% în T3.

Media ESI pe primele două luni din T2 este în scădere la 100 de puncte, dinamică ce sugerează o încetinire suplimentară a economiei.
Problema deficitului bugetar ridicat, care necesită corecții, amenință suplimentar perspectiva economică.
În sectorul industrial, indicatorul a scăzut cu 0,4 puncte, pe fondul scăderii producției și comenzilor, îndeosebi a comenzilor la export.

În sectorul serviciilor, indicatorul a scăzut cu 0,1 puncte, în condițiile în care managerii se așteaptă la o scădere a cererii în următoarele trei luni. Totodată, a crescut semnificativ ponderea managerilor care anticipează creșteri de prețuri – cel mai ridicat nivel din ultimele 31 de luni.
Încrederea consumatorilor a fost încercată în ultima jumătate de an de evoluțiile politice. În mai, indicele s-a ameliorat cu 2,8 puncte, evoluție venită pe fondul unor evaluări mai bune în ceea ce privește situația financiară din ultimele 12 luni, respectiv în ceea ce privește următoarele 12 luni.
De asemenea, intervievații estimează într-o proporție mai mare față de luna precedentă situația economică generală din următorul an, însă au scăzut ponderea celor care declară că vor să facă o achiziție majoră în următoarele 12 luni.
Sectorul comerțului cu amănuntul a înregistrat cea mai abruptă scădere, de 9,3 puncte, și a ajuns la cel mai slab nivel de la pandemie, din vara lui 2020. Totodată, declinul lunar este similar doar celui de la debutul pandemiei. Managerii din sector au declarat într-o proporție ridicată o deteriorare a vânzărilor în ultimele trei luni și așteptări că acestea vor scădea și în următoarele trei luni.
În sectorul construcțiilor, indicele a scăzut cu 1,1 puncte, în condițiile în care managerii raportează o scădere a comenzilor și a intențiilor de angajare.

Indicele intențiilor de angajare a crescut de la 103 puncte la 105,2 puncte, revenind la nivelul din martie.
La nivelul UE, ESI a crescut în mai la 95,2 puncte, de la 94,6 puncte în luna precedentă.