EXCLUSIV Primul proiect dezvoltat în București de gigantul M Core, deținut de un magnat britanic cu legături cu Familia Regală

Retail   
EXCLUSIV Primul proiect dezvoltat în București de gigantul M Core, deținut de un magnat britanic cu legături cu Familia Regală

Sebastian Macdonald-Hall, directorul de investiții al M Core, alături de viitorul proiect din Prelungirea Ghencea

Grupul imobiliar M Core, al cărui principal acționar este magnatul imobiliar britanic Caspar MacDonald-Hall – cu legături strânse cu Familia Regală, a cumpărat de la omul de afaceri Omer Susli, proprietarul magazinelor de decorațiuni interioare Homelux, proiectul de parc de retail pe care acesta l-a gândit pe un teren din Prelungirea Ghencea, în vestul Bucureștiului, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Omer Susli îl avea ca partener în acest proiect pe Ionuț Dumitrescu, cunoscut pentru activitatea sa de antrepriză în consultanță și dezvoltări imobiliare, prin grupul Element.

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV INTERVIU Miki Kuusi, Fondator și CEO Wolt, care preia Tazz de la eMag: Este un moment „1+1=3”. Tazz e prima achiziție importantă pe care Wolt o face. Am găsit o echipă puternică, o operațiune funcțională și expertiză locală CITEȘTE ȘI EXCLUSIV INTERVIU Miki Kuusi, Fondator și CEO Wolt, care preia Tazz de la eMag: Este un moment „1+1=3”. Tazz e prima achiziție importantă pe care Wolt o face. Am găsit o echipă puternică, o operațiune funcțională și expertiză locală
Evenimente
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

Ionuț Dumitrescu a comasat în București, peste drum de ansamblul rezidențial Cartierul Latin din Prelungirea Ghencea și lângă ansamblul Dimri Residence, un teren cu o suprafață de aproape 76.000 de metri pătrați.

Anul trecut, Kaufland a cumpărat o bucată de circa 2,3 hectare din acest teren și a început demersurile pentru autorizarea construcției unui nou magazin, al 18-lea din București și al 4-lea din Sectorul 6.

Planul inițial al celor doi parteneri era să atragă alături și Lidl cu un magazin, însă discuțiile nu au avut finalitate, potrivit surselor Profit.ro.

Acum, terenul rămas, de circa 5 hectare, a fost vândut grupului M Core, care continuă autorizarea unui parc de retail, care ar putea avea o suprafață de circa 14.000 de metri pătrați, potrivit surselor Profit.ro.

EXCLUSIV Copiii lui Petre Iacob, primarul din Popești-Leordeni, vând un proiect pentru un parc logistic cu 12 hale CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Copiii lui Petre Iacob, primarul din Popești-Leordeni, vând un proiect pentru un parc logistic cu 12 hale

La începutul acestui an, Omer Susli spunea, pentru Profit.ro, că indiferent dacă va alege să vândă proiectul sau să îl dezvolte el, planul era să înceapă construcția lui anul acesta.

Acesta este primul proiect pe care grupul M Core îl dezvoltă în București. Până acum, investitorul cu capital britanic s-a extins puternic prin achiziții pe piața românească.

Cine este cumpărătorul

M Core este unul dintre cei mai mari deținători de proprietăți comerciale din Marea Britanie, cu un portofoliu combinat de active evaluat la circa 7 miliarde de euro. Grupul britanic a intrat pe piața imobiliară românească la finalul anului 2023 când a plătit 219 milioane euro, echivalentul unui yield de 9%, pe cele 25 de parcuri de retail din România cumpărate de la investitorul belgian Mitiska REIM. Aceasta a fost cea mai mare tranzacție cu proprietăți într-o singură țară încheiată în 2023 în Europa Centrală și de Est. În urma achiziției, M Core a devenit unul dintre cei mai mari proprietari de pe piața de retail din România, cu un portofoliu în suprafață de de 132.000 de metri pătrați.

La începutul acestui an, grupul britanic a cumpărat și toate strip mall-urile pe care investitorul sud-african MAS le deținea pe piața românească, la un preț de 49 de milioane de euro. Pachetul cuprinde 7 centre comerciale din orașe secundare.

FOTO Primele locuințe marca IKEA în România CITEȘTE ȘI FOTO Primele locuințe marca IKEA în România

Grupul M Core este interesat de expansiune pe piața din România prin noi achiziții. În acest sens, în aprilie anul trecut, s-a format joint-venture-ul Square 7 part of M Core, cu scopul gestionării expansiunii pe plan local a grupului britanic. Noua companie e condusă de Clemens Petschnikar, proprietarul Square 7 Group.

Grupul M Core s-a format prin combinarea portofoliilor imobiliare gestionate de companiile London & Cambridge Properties (LCP), Evolve Estates, Sheet Anchor și Proudreed și care sunt evaluate la circa 7 miliarde de euro. Principalul acționar al grupului este Caspar MacDonald-Hall (75 de ani) și familia sa, a cărui avere este estimată la 1,35 de miliarde de lire, ceea ce îi oferă o poziție în cel mai recent top al bogaților britanici realizat anual de publicația The Sunday Times.

Cele 5 companii din cadrul M Core gestionează investiții imobiliare în Marea Britanie, Franța, Polonia și România.

Pe lângă Caspar Macdonald-Hall, în conducerea afacerii este implicat și fiul său Sebastian Macdonald-Hall (43 de ani), un cunoscut DJ britanic, parte a unui grup muzical aristocratic numit Housekeeping. Presa britanică scrie că magnatul Macdonald-Hall are legături strânse cu familia regală.

În 2022, Sebastian Macdonald-Hall a vândut Ducesei de York, Sarah Ferguson, - fosta soție a Prințului Andrew, o casă de 3 milioane de lire pe una dintre cele mai exclusiviste străzi din centrul Londrei.

Cine este vânzătorul

Ambiția lui Omer Susli este să devină un jucător relevant în retail prin cumularea unui portofoliu de circa 300.000 de metri pătrați, motiv pentru care are apetit pentru noi achiziții și dezvoltări pe acest sector imobiliar. 

Pe lângă centrele comerciale Vitantis din București și River Plaza din Râmnicu Vâlcea, el a mai preluat integral și complexul Bistrița Retail Park de la partenerul său Ionuț Dumitrescu și a ajuns la spații comerciale cu o suprafață de peste 100.000 de metri pătrați, fără magazinele Homelux.

NN Asigurări de Viață restrânge cu 40% spațiul de birouri dedicat angajaților din sediul central și se mută din portofoliul de chiriași al fraților Pavăl în cel al One United CITEȘTE ȘI NN Asigurări de Viață restrânge cu 40% spațiul de birouri dedicat angajaților din sediul central și se mută din portofoliul de chiriași al fraților Pavăl în cel al One United

Investitorul a mai cumpărat în 2021 de la Portico Investments 5 proiecte de retail de dimensiuni reduse în Tulcea, Râmnicu Vâlcea, Drobeta-Turnu Severin și Bârlad închiriate de Penny Market, MOL România, Jysk, Altex, Ingrimar, Adidas, Romstal și Pepco. Tranzacția a fost de circa 8 milioane de euro. Acestor spații li se adaugă câteva magazine închiriate de Brico Dépôt și un centru comercial de 12.000 de metri pătrați deținut în co-proprietate în Constanța.

Susli este și unul dintre acționarii care susțin One United Properties. Alături de Ionuț Dumitrescu, el a deținut clădirea de birouri One Victorie Center din centrul Bucureștiului, vândută grupului ungar Indotek, tranzacție semnalată în premieră de Profit.ro.

Recent, Susli a cumpărat cu circa 8 milioane de euro clădirea de birouri Mutenia Business Center din centrul Bucureștiului de la o companie a Longshield Investment Group (fosta SIF Muntenia).

Susli a dezvoltat rețeaua de magazine de bricolaj Praktiker, vândută în 2017 grupului britanic Kingfisher.

Noi dezvoltări

În primul trimestru al acestui an nu a fost finalizat niciun proiect nou de retail la nivel național, însă ritmul de livrare a crescut semnificativ în lunile aprilie și mai, când aproximativ 150.000 de metri pătrați de noi scheme au fost inaugurate, inclusiv centrul comercial super regional – Mall Moldova – deschis în Iași luna trecută, suprafață care reprezintă 80% din totalul înregistrat în întreg anul trecut, arată datele companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

EXCLUSIV FOTO Proprietarul Gersim cumpără o clădire de birouri deținută și de un inginer care a lucrat la rachetele NASA CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Proprietarul Gersim cumpără o clădire de birouri deținută și de un inginer care a lucrat la rachetele NASA

Stocul modern de spații de retail din România a ajuns la circa 4,7 milioane metri pătrați, ceea ce corespunde unei densități de 250 metri pătrați/1.000 de locuitori, încă una dintre cele mai scăzute atât din Europa, cât și din regiunea Europei Centrale și de Est.

Pe de altă parte, dezvoltatorii au anunțat planuri majore de investiții pentru următorii ani, astfel că ecartul dintre România și celelalte țări din regiune va continua să se reducă, în prezent mai mult de 600.000 metri pătrați de spații de retail urmează să fie livrate până la sfârșitul deceniului.

viewscnt
Afla mai multe despre
m core
omer susli