Comisia Europeană a constatat, cu titlu preliminar, că Temu încalcă obligația prevăzută în Regulamentul privind serviciile digitale (DSA) de a evalua în mod corespunzător riscurile de diseminare a produselor ilegale pe piața sa.
Dovezile au arătat că există un risc ridicat pentru consumatorii din UE de a întâlni produse ilegale pe platformă. Mai precis, analiza unui exercițiu de „client misterios” efectuată de Comisie a constatat că este foarte probabil ca consumatorii care cumpără de pe Temu să găsească produse neconforme printre oferte, cum ar fi jucăriile pentru copii și produsele electronice de mici dimensiuni.

Potrivit analizei Comisiei, evaluarea riscurilor efectuată de Temu în octombrie 2024 a fost inexactă și s-a bazat mai degrabă pe informații generale din industrie decât pe detalii specifice cu privire la propria piață. Prin urmare, este posibil ca acest lucru să fi condus la măsuri de atenuare inadecvate împotriva diseminării produselor ilegale.
Comisia își va continua investigația în legătură cu alte presupuse încălcări deschise în octombrie 2024, inclusiv eficacitatea măsurilor sale de atenuare, utilizarea caracteristicilor de proiectare care creează dependență, transparența sistemelor sale de recomandare și accesul cercetătorilor la date.
Pașii următori
Constatările preliminare trimise astăzi de Comisie nu aduc atingere rezultatului final al investigației, întrucât Temu are acum posibilitatea de a-și exercita dreptul la apărare prin examinarea dosarului investigației Comisiei și prin răspunsul în scris la constatările preliminare ale Comisiei. În paralel, va fi consultat Comitetul european pentru servicii digitale.

În cazul în care opiniile preliminare ale Comisiei ar fi confirmate în cele din urmă, Comisia ar adopta o decizie de neconformitate, constatând că Temu încalcă articolul 34 din Regulamentul privind serviciile digitale. O astfel de decizie ar putea implica amenzi de până la 6 % din cifra de afaceri anuală totală la nivel mondial a furnizorului și ar putea obliga furnizorul să ia măsuri pentru a remedia încălcarea. O decizie de neconformitate poate declanșa, de asemenea, o perioadă de supraveghere consolidată pentru a asigura respectarea măsurilor pe care furnizorul intenționează să le ia pentru a remedia încălcarea.
Contextul
La 31 octombrie 2024, Comisia a inițiat o procedură împotriva Temu. Investigația Comisiei se desfășoară în cooperare cu coordonatorii naționali ai serviciilor digitale, cu autoritățile vamale, cu autoritățile de supraveghere a pieței și cu alte părți terțe relevante, în conformitate cu principiile prezentate în Comunicarea privind comerțul electronic, și se desfășoară în paralel cu o investigație separată efectuată de Rețeaua de cooperare în materie de protecție a consumatorului (CPC) și cu prima acțiune de verificare a siguranței produselor, asigurând o abordare cuprinzătoare și coordonată a preocupărilor legate de practicile Temu.
Creșterea constantă a volumului de produse vândute online în UE este însoțită de o creștere a numărului de produse nesigure, contrafăcute sau neconforme, care ar putea fi dăunătoare pentru sănătatea și siguranța consumatorilor, pentru mediu și pentru concurența loială pe piața unică digitală.

Pentru a contracara aceste riscuri, Regulamentul privind serviciile digitale include obligații de combatere a conținutului ilegal online. Aceasta impune platformelor să instituie mecanisme ușor de utilizat care să le permită utilizatorilor să semnaleze conținutul ilegal și să facă apel la decizia de moderare a conținutului.
Regulamentul privind serviciile digitale include, de asemenea, norme specifice adaptate piețelor online, cum ar fi trasabilitatea comercianților, pentru a se asigura că toate piețele online colectează informații cu privire la comercianții care își vând produsele sau serviciile. Regulamentul privind serviciile digitale interzice, de asemenea, elementele de design manipulator și specifică norme privind publicitatea și obligații detaliate în materie de transparență, inclusiv modul în care produsele sunt recomandate consumatorilor.