Producția de fructe este compromisă în mare parte în acest an.
Aceasta din cauza înghețului târziu de primăvară, ceea ce le creează probleme grave producătorilor amenințați de faliment.
La cireșe, de exemplu, sezonul a fost ratat, în multe dintre livezi dacă s-a obținut 10% din ceea ce se recolta în anii normali.
Nici la măr lucrurile nu stau mai bine, fiind așteptate pierderi importante, chiar și de peste 50%.
Speranțele pomicultorilor sunt legate, în primul rând, de prune, care promit destul de mult, însă, în agricultură totul este relativ, nu știi ce-ți rezervă vremea peste o zi sau o săptămână, așa că este greu să-ți faci calcule, scrie Termene.ro.

Cum producția este mică, prețurile sunt ceva mai bune, însă în niciun caz nu pot acoperi cheltuielile efectuate de producători, care cel mai probabil vor fi nevoiți să-și vândă din terenuri pentru a-și plăti datoriile către furnizorii de inputuri sau creditori dacă nu cumva au făcut-o.
Pomicultorii speră să primească în toamnă ajutorul de 3.0000 euro pe hectar promis de ministrul Agriculturii, pentru că altfel vor fi nevoiți să scoată din terenuri la vânzare.
Prăpăd la cireșe
În acest an, cireșele românești au fost foarte puține, iar, din păcate, și la măr se anunță recolte slabe, așa cum a fost și în 2007 și tot din cauza înghețului. Aurel Onigas, administratorul Pombis, o livadă de circa 170 hectare din Bistrița, spune că la cireșe a obținut undeva la 5 tone la hectar față de 40-50 de tone, în anii normali.
Nici măcar prețul bun, s-a pornit de la 25 lei /kg și s-a terminat cu 17 lei/kg nu este de natură să-l bucure, pentru că nu acoperă costurile de producție. Spre comparație, în alți ani prețul era de 12-14 lei /kg de cireșe.
Acum, fructele au fost vândute doar la magazinul propriu și au mai ajuns și ceva caserole la jumătate de kilogram la preț de 15 lei în retail, în condițiile în care producătorul are contracte cu doi retaileri mari: Carrefour și Profi.
„Dacă nu vindem ceva suprafețe de terenuri, nu avem cum să recuperăm pierderile acestea. Furnizorii așteaptă, avem credite…la prune poate facem undeva la 40% din producția normală, dar la măr este dezastru, așa cum a fost și la cireșe”, a declarat pentru Termene.ro Aurel Onigas.
În zonă, hectarul de teren se vinde cu circa 7.000 de euro, iar cei mai interesați să cumpere sunt procesatorii, după cum declară Onigas.

Pombis vinde nu doar fructe, ci produce și două branduri de sucuri naturale – Alma și Livada cu soare, activitate începută în 2011.
Sprijin de 3000 euro/ha
Sezonul 2025 a debutat slab pentru producătorii de cireșe, cu producții mai degrabă simbolice mai ales în zona Moldovei, dar și în Sud.
Pentru a-i ajuta pe pomicultorii care au pierderi ministrul Agriculturii a promis un sprijin de 3.000 euro/ha, fiind notificată UE în acest sens. Este vorba de o solicitare oficială pentru acordarea unui sprijin financiar excepțional din rezerva agricolă a Uniunii Europene, în contextul pierderilor semnificative înregistrate de fermierii români din sectoarele pomicol și viticol.
În primăvară, fermierii s-au confruntat cu episoade succesive de îngheț târziu de primăvară, temperaturile scăzând până la -7,3°C în mai multe regiuni din țară. Datele din piață arată că au fost compromise undeva la peste 16.400 de hectare de culturi, valoarea pagubelor fiind estimată la peste 49 milioane de euro.
România a avut, anul trecut, o suprafață de 140.000 hectare de livezi, de pe care a fost obținută o producție de 719.000 tone, în scădere cu 7,5% față de anul anterior. Necesarul intern de consum este asigurat în mare parte de importuri, care au ajuns undeva la un milion de tone în valoare de aproape un milliard de euro, depășind producția internă.