Conform ultimelor date Eurostat, anul trecut doar 26,6% dintre români și-au putut permite o săptămână de vacanță, fie în țară, fie în străinătate. Acest lucru a dus la o scădere accentuată a turismului în România. Mamaia, cândva o stațiune animată de la Marea Neagră, arată acum ca amintirea palidă a celei de odinioară, cu sute de șezlonguri goale, arată Euronews, via Rador.
„Se vede clar, nu trebuie să fii expert ca să înțelegi. Dacă verificăm cât câștigau anul trecut oamenii într-o zi și cât câștigă în aceeași zi anul acesta, se va observa o scădere de aproximativ 30-35%”, a declarat pentru Euronews Răzvan Chițan, managerul unui hotel din Mamaia.

Scăderea numărului de turiști se datorează mai multor factori, de la războiul din Ucraina până la preocupările economice. Unul dintre principalele motive e însă decizia guvernului român de a reduce cu 50% valoarea popularului program de vouchere de vacanță.
Aceste vouchere pot fi folosite pentru a plăti cazarea la hotel, mâncarea, băuturile și evenimentele de divertisment la unitățile participante și sunt destinate stimulării turismului local și atragerii călătorilor străini.
Agențiile de turism spun că în mai 2024 s-au vândut vouchere de vacanță în valoare de aproximativ 95 de milioane de euro, în timp ce anul acesta s-au vândut doar 9 milioane.
Hotelierii din zonă afirmă că impactul a fost grav. „Rezervările se fac pentru maximum două sau trei zile, deoarece numărul turiștilor a scăzut”, spune Felicia Simion, hotelier în Mamaia.
„La hotelul nostru o cameră costă în iulie 350-400 de lei (69-79 de euro), cu mic dejun și șezlonguri incluse. Iar pachetul all-inclusive variază între 700-850 de lei (138-168 de euro) pe noapte, cu totul inclus, șezlonguri și băuturi”, a spus Sebastian Puznava, un alt hotelier.

Scăderea numărului de turiști afectează în special hotelurile de două și trei stele, unde majoritatea sejururilor sunt plătite cu vouchere de vacanță.
Turiștii spun însă și că prețurile au crescut vertiginos în ultima vreme, contribuind și ele la scăderea rezervărilor.
„Foarte scump, e foarte scump față de anii trecuți”, a explicat un turist. „Absolut totul [s-a scumpit], de la o sticlă de apă până la celebra halbă de bere.” „Nu am făcut un calcul, să zicem în jur de maxim 800-1.000 de lei (158-197 de euro)”, a spus un alt turist.
Luna trecută majoritatea rezervărilor la stațiunile de pe litoral au fost făcute pentru weekend, în timp ce în anii precedenți oamenii stăteau de multe ori o săptămână sau chiar mai mult. În plus, anul acesta, pentru a a face economie, majoritatea turiștilor au ales oferte last minute.