Atenuarea inflației în Ungaria ar putea duce anul viitor la reducerea dobânzii de referință

Atenuarea inflației în Ungaria ar putea duce anul viitor la reducerea dobânzii de referință
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 iun 2023

Inflația în Ungaria va încetini la o singură cifră până la finalul anului, de la 24% în aprilie, permițând Băncii Centrale să reducă semnificativ dobânzile până în primăvara anului viitor, a afirmat ministrul Dezvoltării Economice, Marton Nagy, într-un interviu acordat site-ului vg.hu, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Plafonarea dobânzilor la creditele ipotecare ale gospodăriilor și a dobânzilor la creditele acordate micilor companii va putea fi retrasă numai când dobânda de referință va scădea la o singură cifră, a declarat Nagy.

VIDEO PROFIT LIVE cofondatoare Dressingz: După încă o rundă de finanțare vrem să facem exit cu un fond de venture capital din domeniul sustenabilității CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE cofondatoare Dressingz: După încă o rundă de finanțare vrem să facem exit cu un fond de venture capital din domeniul sustenabilității

Acesta a adăugat: "Atingerea unui nivel al inflației de o singură cifră până la finalul anului ar putea însemna că dobânda de referință ar putea ajunge de asemenea la o singură cifră până în primăvara lui 2024. Problema într-adevăr dificilă va fi să reducem inflația sub 5%, deoarece nu va fi ușoară scăderea așteptărilor inflaționiste, existând și alți factori care fac dificilă atingerea acestui obiectiv", scrie Agerpres.

Ungaria are cel mai ridicat nivel al inflației din UE.

Luna trecută, Banca Centrală a Ungariei a redus dobânda la depozitele overnight de la 18% la 17% și a indicat că sunt posibile noi reduceri "graduale" în urma încetinirii inflației, fiind prima care demarează o astfel de relaxare a politicii monetare în Europa.

Anterior, Banca Centrală a Ungariei s-a confruntat cu presiuni din partea Guvernului premierului Viktor Orban pentru a reduce costul creditului, din cauza efectelor asupra economiei, care stagnează anul acesta. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
inflatie