Croația, mai aproape de zona euro

Croația, mai aproape de zona euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 mai 2022

Croația intenționează să devină cea de a 20-a țară membră a zonei euro în 2023, după ce Parlamentul de la Zagreb a adoptat un act legislativ care deschide calea pentru introducerea monedei unice la 1 ianuarie, informează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Legea privind înlocuirea kunei cu euro de la 1 ianurie 2023 a fost aprobată grație voturilor pentru a 117 parlamentari, față de 13 voturi contra și o abținere, scrie Agerpres.

VIDEO Coca-Cola a fost înlocuită în Rusia de Komi-Cola CITEȘTE ȘI VIDEO Coca-Cola a fost înlocuită în Rusia de Komi-Cola

Amendamentele depuse de partidele de dreapta, potrivit cărora momentul actual nu este unul adecvat pentru trecerea la euro iar această tranziție nu va face decât să majoreze sărăcia și inflația, au fost respinse.

Conform legii adoptate, prețurile vor trebui afișate în ambele monede, începând din septembrie, iar atât kuna cât și moneda euro vor putea fi utilizate în paralel pe parcursul anului următor.

Guvernul de la Zagreb susține că adoptarea monedei euro va elimina riscurile valutare, va îmbunătăți ratingul suveran al Croației și va deschide calea pentru mai multe investiții.

Principala provocare pentru Guvernul croat și Banca Națională va fi ținerea sub control a inflației și a cheltuielilor bugetare pentru a satisface criteriile nominale pentru țările din zona euro.

Pe lângă îndeplinirea țintelor referitorare la datoria publică, finanțele guvernamentale și cursul de schimb, țările candidate la zone euro trebuie să țină inflația la mai puțin de 1,5 puncte procentuale peste inflația medie din cele trei state euro cu cea mai redusă inflație. Guvernatorul Băncii Naționale a Croației, Boris Vujcic, spune că acest lucru este realizabil.

Ultima extindere a zonei euro datează din 2015, când Lituania a devenit al 19-lea stat membru al blocului monetar. Deși toate satele membre UE, cu excepția Danemarcei, sunt obligate să adere la zona euro, puține țări fac eforturi serioase pentru a se alătura zonei unice.

viewscnt
Afla mai multe despre
croatia
euro