De ce vine, de fapt, Viktor Orban în România: ”Are o importanță critică pentru Ungaria. Un interes național absolut”

VECINI   
De ce vine, de fapt, Viktor Orban în România: ”Are o importanță critică pentru Ungaria. Un interes național absolut”

Cooperarea cu România este de o importanță critică pentru Ungaria, care a anunțat până și cantitatea de gaze naturale pe care vrea să le ia ”momentan” de la noi, după ce hidrocarburile din Marea Neagră vor ieși pe piață.

Viktor Orban vine în România pentru a se întâlni cu Ilie Bolojan, într-un demers inițiat de către premierul maghiar, care ajunge la București cu o serie de probleme de o ”importanță critică” pentru Ungaria, scrie Hirado.

Urmărește-ne și pe Google News
Trump anunță un acord comercial ”masiv” cu Japonia CITEȘTE ȘI Trump anunță un acord comercial ”masiv” cu Japonia

”Buna cooperare cu România este un interes național absolut al Ungariei”, în condițiile în care ”Europa se află în permanență în pragul crizei energetice”, a declarat  ministrul afacerilor externe și al comerțului exterior, Péter Szijjártó, arată Știrile Pro TV.

”Este în interesul nostru economic, deoarece România este una dintre cele mai importante piețe de export pentru economia maghiară. În plus, și anul trecut am reușit să stabilim un nou record al exporturilor”, a mai spus Szijjarto, adăugând că buna cooperare este de o importanță critică și pentru situația comunității naționale maghiare din Transilvania.

„Faptul că Uniunea Democrată Maghiară din România se află la guvernare la București ajută de obicei foarte mult această cooperare. Acesta este cazul și acum, faptul manifestându-se și în relații”, a remarcat Péter Szijjártó.

Ungaria vrea ”momentan” 2,6 miliarde de metri cubi de gaze pe an din România

”Comisia Europeană dorește ca Europa să obțină energie din cât mai puține surse, ceea ce, desigur, va scumpi energia. Dar noi menținem o cooperare energetică corectă cu România, iar obiectivul nostru este ca această cooperare energetică româno-maghiară să fie și mai strânsă în perioada următoare, astfel încât – în ceea ce privește asigurarea necesarului de gaze naturale pentru Ungaria – să putem lua în considerare pentru anii următori zăcămintele de gaze naturale, care urmează să fie prospectate în România”, a completat șeful diplomației maghiare.

Ministrul a precizat că dezvoltările infrastructurale necesare au fost efectuate și că Ungaria poate primi momentan 2,6 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an din România.

BYD amână momentul în care va începe producția de masă la noua uzină din Ungaria CITEȘTE ȘI BYD amână momentul în care va începe producția de masă la noua uzină din Ungaria

Oficialul maghiar a vorbit și despre proictele de infrastructură pe care Ungaria și România vor să le realizeze împreună:

„Acum acționăm pentru a construi un pod nou împreună: vrem să reconstruim podul Sfântul Gerard de peste Mureș la Magyarcsanád/Cenadu Unguresc, respectiv vrem să construim un nou punct de trecere a frontierei.

În plus, am început și proiectarea liniei de cale ferată dintre Szeged și Timișoara, deci dorim să creăm noi căi de comunicație pentru a putea sprijini oamenii care trăiesc în zona de frontieră, Ungaria și România în general, precum și economia maghiară, respectiv cea românească”.

viewscnt
Afla mai multe despre
viktor orban
ungaria
romania