Gigantul german de armament Rheinmetall va construi o fabrică de obuze în Lituania

Gigantul german de armament Rheinmetall va construi o fabrică de obuze în Lituania
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 apr 2024

Lituania și gigantul german de armament Rheinmetall au anunțat construirea unei fabrici de producție de muniție în statul baltic, în contextul agresiunii armate a Rusiei împotriva Ucrainei, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Rheinmetall, cel mai mare producător de arme din Germania, și guvernul lituanian intenționează să construiască o fabrică pentru a produce obuze de artilerie de 155 mm, scrie Agerpres.

România, cel mai mare importator european al roșiilor din Turcia. Tomatele turcești, cele mai multe probe cu pesticide CITEȘTE ȘI România, cel mai mare importator european al roșiilor din Turcia. Tomatele turcești, cele mai multe probe cu pesticide

"Aceasta va fi cea mai mare investiție făcută vreodată în domeniul apărării în Lituania", a declarat pentru presă ministrul lituanian al economiei Ausrine Armonaite.

"Este timpul ca noi, democrațiile, să ne consolidăm arsenalul, o condiție prealabilă pentru apărarea libertății", a declarat premierul Ingrida Simonyte pe rețelele sociale.

Germania, aliat important al Lituaniei, a început să desfășoare o brigadă militară permanentă în țara baltică. Această desfășurare, menită să consolideze flancul estic al NATO, într-un context de confruntare crescândă cu Rusia, este de așteptat să continue până în 2027.

Germania este, de asemenea, un furnizor important de arme pentru Lituania, care a achiziționat mai ales obuziere PzH 2000 ale căror tunuri sunt adaptate la obuzele de 155 mm care vor fi furnizate de fabrica Rheinmetall.

Ministrul apărării lituanian Laurynas Kasciunas a declarat că războiul din Ucraina a evidențiat necesitatea aprovizionării independente de muniție, ca "parte integrantă a securității și apărării naționale".

Amplasarea fabricii și valoarea investiției vor face obiectul unor negocieri ulterioare între guvernul lituanian și firma germană.

Agenția BNS a declarat în această săptămână că se ia în considerare un teren situat în nordul țării, în apropierea unei baze aeriene a NATO.

Separat, Rheinmetall și-a anunțat intenția de a construi cel puțin patru fabrici în Ucraina, în condițiile în care armata țării are nevoie de muniție pentru a face față forțelor militare ruse. 

viewscnt
Afla mai multe despre
rheinmetall
obuze