Lituania: Parlamentul aprobă taxarea temporară a profiturilor excesive ale băncilor

Lituania: Parlamentul aprobă taxarea temporară a profiturilor excesive ale băncilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 mai 2023

Parlamentul Lituaniei a aprobat taxarea temporară a profiturilor excesive ale băncilor în 2023 și în 2024, după majorarea semnificativă a dobânzilor de către BCE, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Profiturile băncilor din statul baltic au crescut semnificativ în urma majorării dobânzilor de către BCE, pentru contracararea inflației ridicate, scrie Agerpres.

Litoral Bulgaria 2023. Prețurile: umbrela de plajă la Burgas va costa 1,20 leva, la Sunny Beach - 10 leva CITEȘTE ȘI Litoral Bulgaria 2023. Prețurile: umbrela de plajă la Burgas va costa 1,20 leva, la Sunny Beach - 10 leva

Noua lege prevede impunerea unei taxe de 60% asupra părților din veniturile din dobânzi ale băncilor care sunt mai mari cu 50% decât media din ultimii patru ani. Autoritățile de la Vilnius speră să obțină 510 milioane de euro în urma implementării legislației, bani care vor fi utilizați pentru majorarea cheltuielilor militare.

Înainte de anunțarea noii legi, statul baltic se aștepta să cheltuiască pentru apărare 1,9 miliarde de euro în 2023, sau 2,52% din PIB. Lituania este membru NATO și are granițe cu Rusia și Belarus.

În aprilie, BCE avertiza că impunerea unei contribuții financiare băncilor din Lituania "ar putea avea efecte negative economice, făcând instituțiile de creditare mai puțin rezistente la șocurile economice".

Două grupuri suedeze dețin mai mult de jumătate din activele bancare din Lituania: Swedbank, ale cărei profituri în 2022 au urcat cu 64%, la 148 milioane de euro, și SEB, ale cărei profituri au crescut cu 49%, la 172 milioane de euro. Firma britanică de tehnologie financiară Revolut deține a treia mare bancă.

Asociația bancară din Lituania susține că legislația a fost adoptată fără o evaluare adecvată a impactului și fără a lua în considerare sugestiile băncilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca
taxare
lituania