Lukașenko a semnat o lege care interzice presa străină "neprietenoasă" în Belarus

Lukașenko a semnat o lege care interzice presa străină "neprietenoasă" în Belarus
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 iul 2023

Președintele belarus Alexander Lukașenko a semnat o lege care interzice mass-media "neprietenoasă" din țări străine în Belarus, potrivit unui comunicat al serviciului său de presă, informează cnn.com.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Această decizie vine în contextul în care Lukașenko a declarat săptămâna aceasta că șeful Wagner, Evgheni Prigojin, se afla în Belarus ca parte a unui acord negociat după ce grupul său militar privat a încercat o rebeliune împotriva Kremlinului. În același timp, Lukașenko a anunțat că partea cea mai mare a armelor nucleare pe care Rusia plănuia să le amplaseze în Belarus a sosit, scrie News.ro.

Soros Jr. a declanșat concedieri. „Mai agresiv decât tatăl său” CITEȘTE ȘI Soros Jr. a declanșat concedieri. „Mai agresiv decât tatăl său”

"Documentul are ca scop îmbunătățirea mecanismelor de protecție a intereselor naționale în sfera media, precum și extinderea instrumentelor de răspuns la acțiunile neprietenoase împotriva Belarusului", potrivit comunicatului despre noua lege.

"Legea prevede posibilitatea de a impune o interdicție asupra activităților presei străine pe teritoriul Republicii Belarus în cazul în care statele străine manifestă acțiuni neprietenoase împotriva presei din Belarus", se arată în comunicat.

În primele etape ale războiului din 2022, președintele rus Vladimir Putin a promulgat un proiect de lege privind cenzura, prin care se consideră infracțiune difuzarea de informații "false" despre invazia Ucrainei, cu o pedeapsă de până la 15 ani de închisoare pentru oricine este condamnat.

Reporterul Evan Gershkovich de la Wall Street Journal a fost arestat în martie și rămâne în detenție, riscând până la 20 de ani de închisoare pentru acuzații de spionaj, pe care el și angajatorul său le contestă vehement.

Banca Mondială împrumută din nou România CITEȘTE ȘI Banca Mondială împrumută din nou România

Prigojin a fost văzut ultima dată părăsind orașul Rostov pe Don, în sudul Rusiei, sâmbătă, după ce a anulat brusc marșul trupelor sale spre Moscova. Statele Unite au declarat că nu știu unde se află acesta. Deși nu există înregistrări video sau fotografii care să îl arate pe Prigojin acolo, imaginile din satelit ale unei baze aeriene din afara Minskului au arătat două avioane care au legătură cu el aterizând acolo marți dimineața.

Într-un discurs de vineri, dedicat Zilei Independenței Belarusului, potrivit agenției de știri de stat Belta, Lukașenko a declarat că mercenarii lui Wagner nu se află în țara sa, dar i-a invitat să vină și să își antreneze trupele.

Anterior, Belarus nu a avut arme nucleare de la începutul anilor 1990, când a fost de acord să le transfere pe toate Rusiei după ce și-a obținut independența în urma prăbușirii Uniunii Sovietice.

viewscnt
Afla mai multe despre
belarus
lukașenko