Rusia se pregătește să importe benzină din Kazahstan

Rusia se pregătește să importe benzină din Kazahstan
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 apr 2024

 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Rusia a cerut Kazahstanului să fie pregătit să-i livreze 100.000 de tone de benzină în cazul unei penurii agravată de atacurile și întreruperile de producție provocate de dronele din Ucraina, au declarat trei surse din industrie pentru Reuters.

Una dintre surse a declarat că un acord privind utilizarea rezervelor pentru Rusia a fost deja convenit, scrie News.ro.

Insula Paros, amenințată de o explozie fără precedent a construcțiilor, spre disperarea localnicilor CITEȘTE ȘI Insula Paros, amenințată de o explozie fără precedent a construcțiilor, spre disperarea localnicilor

Șingis Iliasov, un consilier al ministrului Energiei din Kazahstan, a declarat că Ministerul Energiei nu a primit o astfel de solicitare de la omologul său rus.

Ministerul rus al Energiei nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Belarusul vecin a fost deja de acord să ajute Rusia cu aprovizionarea cu benzină.

Atacurile cu drone au eliminat aproximativ 14% din capacitatea rusă de rafinare a petrolului primar, la sfârșitul lunii martie.

Până acum, autoritățile au declarat că situația de pe piețele interne de combustibil este stabilă și stocurile suficient de mari.

Rusia este de obicei un exportator net de combustibil și un furnizor pe piețele internaționale, dar întreruperile activităților rafinăriilor au forțat companiile sale petroliere să importe.

Sursele au spus că Moscova a cerut Kazahstanului să înființeze o rezervă de urgență o cantitate de 100.000 de tone de benzină, gata să fie furnizată Rusiei.

Moscova a impus o interdicție a exportului de benzină timp de șase luni, de la 1 martie, pentru a preveni penuria acută de combustibil, deși nu se aplică uniunii economice euroasiatice condusă de Moscova, inclusiv Kazahstan, precum și unor țări, cum ar fi Mongolia, cu care are acorduri guvernamentale privind aprovizionarea cu combustibil.

VIDEO Circulația va fi deschisă pe încă un tronson la Autostrada Bucureștiului CITEȘTE ȘI VIDEO Circulația va fi deschisă pe încă un tronson la Autostrada Bucureștiului

Cu toate acestea, comercianții au spus că interdicția ar putea fi extinsă dacă situația din Rusia se înrăutățește.

Săptămâna trecută, rafinăria de petrol Orsk din Urali a oprit producția din cauza inundațiilor larg răspândite, care au afectat și Kazahstanul.

Kazahstanul, cea mai mare țară fără ieșire la mare din lume, a restricționat la rândul său exporturile de combustibil până la sfârșitul anului, în afara scopurilor umanitare.

Potrivit surselor, rezervele de benzină Ai-92 ale Kazahstanului erau de 307.700 de tone la 5 aprilie, iar stocurile de benzină Ai-95 la 58.000 de tone. Rezervele de motorină au fost de 435.300 de tone, iar stocurile de combustibil pentru avioane au totalizat 101.000 de tone.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
kazahstan
rusia