Rusiei i se cere să furnizeze Europei o cantitate mai mare de gaze naturale

Rusiei i se cere să furnizeze Europei o cantitate mai mare de gaze naturale
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 sep 2021

Agenția Internațională a Energiei (IEA) a cerut Rusiei să furnizeze Europei o cantitate mai mare de gaze naturale, apreciind că actuala criză din energie este o oportunitate pentru Moscova să arate că este "un furnizor de încredere", transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Rusia își îndeplinește obligațiile contractuale de a livra gaze Europei, dar exporturile sale către continent încă sunt la un nivel mai scăzut decât în 2019, înaintea pandemiei. O cantitate mai mare de gaze naturale ar ajuta Europe să-și majoreze rezervele înainte de iarnă, se arată în raportul IEA.

Back to School 2021: ce au făcut școlile diferit CITEȘTE ȘI Back to School 2021: ce au făcut școlile diferit

Prețurile europene de referință la gaze naturale au crescut cu aproximativ 250% în acest an, din cauza nivelului redus al stocurilor, cererii ridicate din Asia și a întreruperilor, ceea ce a dus și la creșterea costurilor angro la electricitate, scrie Agerpres.

"Rusia ar putea face mai mult pentru a spori cantitatea de gaze disponibilă pentru Europe și a se asigura că capacitățile de stocare sunt la un nivel adecvat înaintea iernii. De asemenea este o oportunitate pentru Rusia să arate că este un furnizor de încredere pentru piața europeană", apreciază Agenția Internațională a Energiei.

Gazprom nu a răspuns solicitărilor de a comenta informația.

Klaus Iohannis susține că vaccinarea va trebui să devină obligatorie pentru anumite categorii din domenii esențiale CITEȘTE ȘI Klaus Iohannis susține că vaccinarea va trebui să devină obligatorie pentru anumite categorii din domenii esențiale

IEA consideră că este greșit să se dea vina pe renunțarea la combustibilii fosili pentru majorarea prețurilor gazelor naturale.

"Recenta majorare a prețurilor gazelor naturale pe plan este rezultatul unor factori multipli și este inexact și înșelător să arunci responsabilitatea către tranziția spre energie curată", a afirmat directorul general al IEA, Fatih Birol.

Agenția Internațională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenția a fost înființată ca răspuns la primul șoc petrolier din 1973 - 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă. 

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze naturale
rusia