Ungaria analizează posibile intervenții asupra prețului carburanților

Ungaria analizează posibile intervenții asupra prețului carburanților
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 apr 2024

Guvernul de la Budapesta va analiza dacă se impune o intervenție pentru reducerea prețului carburanților, după o analiză care va fi realizată de Oficiul central de statistică (KSH) aspra prețurilor medii în regiune, a declarat luni ministrul ungar al Economiei, Marton Nagy, într-un interviu pentru cotidianul financiar Vilaggazdasag, preluat de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Săptămâna trecută, același Marton Nagy a pus presiune asupra distribuitorilor de combustibili să reducă prețurile la pompă până la un nivel apropiat de media din Europa Centrală, în cadrul unor măsuri mai ample de intervenții asupra stabilirii prețurilor demarate de guvernul ungar după cea țara vecină a înregistrat cel mai mare salt al inflației din Uniunea Europeană, scrie Agerpres.

Ungaria lui Viktor Orban, implicată în achiziționarea Euronews CITEȘTE ȘI Ungaria lui Viktor Orban, implicată în achiziționarea Euronews

"Răbdarea Guvernului se epuizează, după cum se vede din evenimentele din ultimele zile... În opinia noastră, prețurile combustibililor pe piața locală sunt cu 7-9% mai mari decât media regională", a declarat Marton Nagy.

La o întâlnire care a avut loc joia trecută, ministrul ungar al Economiei a făcut un apel către Asociația distribuitorilor de carburanți din Ungaria, precum și către grupul de petrol și gaze MOL, să adere la acord, conform căruia prețurile interne la combustibili trebuie să fie în intervalul mediu al regiunii. Acest apel a venit după ce prețurile la benzină în Ungaria au urcat până la 642 de forinți (1,75 dolari) per litru, cu multe peste media regională.

Pentru a evita dezbaterile cu privire la care este prețul mediu la nivel regional, Executivul de la Budapesta a cerut Oficiului central de statistică (KSH) să publice, în cursul acestei luni, datele privind prețurile medii la carburanți în țările vecine, "după care Guvernul poate decide dacă intervine sau nu pe piața carburanților", a spus Nagy.

Guvernul ungar a eliminat plafonul impus prețurilor la carburanți în luna decembrie 2022, după ce lipsa importurilor și achizițiile motivate de panică au dus la probleme în aprovizionarea cu combustibili, dar a promis că va interveni din nou dacă prețurile cresc peste media din regiune. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
carburanti
pret