Mii de persoane au manifestat la Atena în cursul mitingurilor de 1 Mai.
Transporturile urbane și maritime au fost întrerupte din cauza unei greve, conform AFP.

21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
Feriboturile care asigură transportul între Grecia continentală și insulele din Marea Egee și Marea Ionică au rămas joi la docuri, în timp ce metroul, autobuzele și troleibuzele din Atena au încetat temporar activitatea, arată Agerpres.
Confederația generală a salariaților din sectorul privat (GSEE) a cerut într-un comunicat 'politici active de combatere a costului ridicat al vieții și a crizei locuințelor' deoarece mulți greci au salarii mici.
Sindicatul afiliat Partidului Comunist Pame s-a angajat, de asemenea, să intensifice 'lupta pentru creșteri salariale, contracte colective, servicii publice cu personal, școli și spitale care să corespundă progreselor științifice'.

La Salonic, al doilea oraș ca mărime al țării, aproximativ 7.000 de persoane s-au adunat pentru a manifesta, potrivit poliției locale.
'Cerem creșteri salariale pentru a putea trăi, contracte colective care să ne protejeze, locuri de muncă și o viață cu drepturi', a declarat reprezentantul sindical Haris Kyprianidis.
Salariile mici sunt criticate de sindicate într-o țară în care, în pofida unei reveniri a creșterii economice, inegalitățile sociale sunt din ce în ce mai semnificative.
Salariul minim în Grecia a fost majorat la 1 aprilie cu 6,02% la 880 de euro brut
Doar șase din cele 27 de state membre ale UE au înregistrat un excedent pentru 2024, conform cifrelor publicate recent de Eurostat. Excedentul de 1,3% din produsul intern brut al Greciei – în comparație cu un deficit global al UE de 3,2% – a reprezentat o îmbunătățire semnificativă a performanței financiare pentru o țară care a fost adânc implicată într-o criză a datoriilor ce a zguduit UE și piețele financiare internaționale în urmă cu aproximativ un deceniu.

„Creșterea dinamică, împreună cu lupta împotriva evaziunii fiscale și o serie de alte măsuri de reformă au adus venituri suplimentare, chiar peste țintele pe care le-am stabilit”, a declarat Mitsotakis. „Astfel, în ciuda normelor fiscale europene stricte, o parte semnificativă a acestora poate fi acum returnată cetățenilor.”
Pentru a rezolva problemele legate de locuințe, chiriașilor li se va returna costul unei luni de chirie în fiecare noiembrie, începând din acest an, a spus Mitsotakis, în timp ce 250 de euro pe an vor fi dați la sfârșitul fiecărui noiembrie persoanelor în vârstă, cu handicap și neasigurate.
Ministrul Finanțelor, Kyriakos Pierrakakis, a declarat că returnarea chiriei va fi alocată gospodăriilor în funcție de nivelul veniturilor anuale și se va aplica la 948.000 de gospodării, adică aproximativ 80% dintre chiriașii din Grecia, în timp ce beneficiul de 250 de euro se va aplica unui total de 1,4 milioane de persoane.

O sumă suplimentară de 500 de milioane de euro pe an va fi plătită în Programul de investiții publice al țării pentru a accelera proiectele sociale și de infrastructură publică „și, pe fondul instabilității internaționale, pentru a crește investițiile, astfel încât să continue să fie create noi locuri de muncă”, a adăugat el.
Rezultatele fiscale ale Greciei s-au îmbunătățit constant de când a început să iasă, în urmă cu câțiva ani, dintr-o criză financiară care a durat aproape un deceniu și care a făcut-o să piardă accesul la împrumuturi pe piața internațională a obligațiunilor, lăsând-o dependentă de salvări internaționale succesive. Șomajul a crescut vertiginos, țara văzându-și un sfert din economie distrusă.