Toți comercianții din Bulgaria vor fi obligați să afișeze prețurile atât în leva, cât și în euro la o lună după ce Bulgaria primește aprobarea de a adera la zona euro, a anunțat ministrul adjunct al Economiei, Nikolay Pavlov.
El a clarificat că conversia valutară trebuie să respecte cu strictețe cursul de schimb fix de 1,95583 leva pentru un euro.

21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
Pe etichetele bunurilor și serviciilor, prețurile trebuie prezentate clar, fără a se acorda preferință unei monede față de alta.
Afișarea dublă a prețurilor va continua timp de 12 luni după adoptarea euro.
Data țintă pentru introducerea euro este 1 ianuarie a anului următor.

Se așteaptă ca până în vară să existe confirmarea respectării acestui termen de către Bulgaria.
Bulgaria a îndeplinit condiția finală pentru aderarea la zona euro prin respectarea criteriului privind deficitul bugetar, scrie Novinite. În urma realizării anterioare a țintei de inflație, ultimul pas a fost confirmarea conformității cu metodologia UE privind finanțele publice pentru 2024.
Potrivit datelor preliminare de la Institutul Național de Statistică din Bulgaria și Eurostat, sectorul administrației publice a țării a înregistrat anul trecut un deficit bugetar de 3 miliarde de euro. Această cifră corespunde exact la 3% din PIB-ul național, aliniindu-se la pragul UE și îndeplinind condiția de deficit pentru aderarea la zona euro.

Pentru comparație, Eurostat a raportat că deficitul bugetar mediu la nivelul Uniunii Europene în 2024 a fost de 3,2% din PIB. Dintre statele membre, România a înregistrat cel mai mare deficit cu 9,3%, urmată de Polonia cu 6,6% și Franța cu 5,8%.
În schimb, mai multe țări au obținut excedente bugetare. Danemarca a înregistrat cel mai mare excedent, cu 4,5% din PIB, în timp ce Irlanda și Cipru au urmat îndeaproape, cu surplusuri de 4,3% fiecare. Grecia a raportat și ea un sold fiscal pozitiv, cu un excedent de 1,3%.