Statele Unite domină la acest moment topul celor mai valoroase 50 de companii la nivel global, pe baza capitalizărilor bursiere, cu 32 de companii, urmate de China, cu 5 companii, relevă datele analizate de Profit.ro.
Cele mai valoroase companii din lume exercită o influență imensă asupra economiei globale, modelând evoluțiile din tehnologie, consum și piețe financiare.
În mai 2025, giganți americani precum Apple, Microsoft și Nvidia valorează fiecare mii de miliarde de dolari, reflectând poziția dominantă a SUA în inovație și piețe de capital.
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

În această vizualizare făcută de VIsualCapitalist, companiile sunt clasificate în funcție de valoarea de piață și codificate cromatic în funcție de țara de origine.
Sursa și metodologie
Datele folosite în realizarea graficului provin de pe platforma companiesmarketcap.com, actualizate la 5 mai 2025.
Companii-cheie în afara SUA
International Holding Company (IHC)
Cu sediul în Abu Dhabi, IHC a devenit rapid una dintre cele mai valoroase companii din Orientul Mijlociu, cu o capitalizare de piață de 240 miliarde dolari.
Pornită ca o companie de pescuit, IHC s-a transformat într-un conglomerat cu investiții în sănătate, agricultură, imobiliare și inteligență artificială – inclusiv o investiție de 50 milioane dolari în SpaceX.

TSMC
Taiwan Semiconductor Manufacturing Company are o capitalizare de aproape 1.000 de miliarde dolari, fiind cea mai valoroasă companie din Asia. TSMC este cel mai mare producător mondial de semiconductori, fabricând cipuri pentru clienți precum Apple, Nvidia și AMD.
Tencent
Cu o capitalizare de aproape 600 de miliarde dolari, Tencent rămâne una dintre cele mai influente companii tech din China, în ciuda reglementărilor restrictive.
Este cunoscută pentru platforma WeChat, dar activează și în gaming, servicii cloud, fintech și producție de conținut original, prin Tencent Video, care are peste 120 de milioane de abonați plătitori.