Starul portughez Cristiano Ronaldo ocupă primul loc în clasamentul Forbes al celor mai bine plătiți sportivi din lume pentru al treilea an consecutiv și pentru a cincea oară în carieră, relatează Reuters.
După transferul său la clubul saudit Al-Nassr, veniturile totale estimate ale lui Ronaldo se ridică la aproximativ 275 de milioane de dolari, scrie News.ro.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Portughezul și-a mărit veniturile cu 15 milioane de dolari prin contracte publicitare în afara terenului, precum și prin contracte de sponsorizare lucrative, susținute de numărul mare de urmăritori pe rețelele de socializare: 939 de milioane în total, conform datelor din luna mai.
Între timp, Stephen Curry, baschetbalistul echipei Golden State Warriors, care în martie a devenit primul jucător din NBA care a atins pragul de 4.000 de aruncări de trei puncte în carieră, a urcat pe locul al doilea în clasament, cu 156 de milioane de dolari.
Boxerul Tyson Fury a ocupă locul al treilea, cu 146 de milioane de dolari. În ciuda pierderii titlurilor mondiale la categoria grea în fața lui Oleksandr Usyk în decembrie, veniturile lui Fury au crescut datorită parteneriatelor pentru promovarea turismului în Malta și reality show-ului său de pe Netflix.
Quarterback-ul echipei Dallas Cowboys (fotbal american), Dak Prescott, a ajuns pe locul patru, cu 137 de milioane de dolari, grație unor bonusuri record la semnarea contractului și unei prelungiri lucrative a acestuia.
În același timp, argentinianul Lionel Messi a coborât pe locul cinci, cu 135 de milioane de dolari – aceeași sumă ca și anul trecut –, după ce s-a transferat la echipa Inter Miami din Major League Soccer și a continuat să primească contracte de sponsorizare de prestigiu de la Adidas și Apple.
Starul echipei din NBA Los Angeles Lakers, LeBron James, care se apropie de finalul carierei sale ilustre, se află pe locul șase, cu 133,8 milioane de dolari.

Juan Soto, jucător de baseball la New York Mets, ocupă un remarcabil loc șapte, cu câștiguri de 114 milioane de dolari. Jucătorul dominican în vârstă de 26 de ani a semnat un contract de 765 de milioane de dolari pe 15 ani, cel mai mare din istoria baseballului.
Atacantul francez Karim Benzema, care joacă pentru Al Ittihad din Arabia Saudită, ocupă locul opt, cu venituri de 104 milioane de dolari.
Japonezul Shohei Ohtani se află pe locul nouă, cu 102,5 milioane de dolari, după ce a amânat cea mai mare parte a câștigurilor sale din mega-contractul cu echipa MLB Los Angeles Dodgers. Câștigurile sale au crescut semnificativ datorită victoriei din World Series de anul trecut.
Baschetbalistul Kevin Durant (Phoenix Suns) completează topul 10 cu 101,4 milioane de dolari.
De ce nu este nicio femeie printre cei mai bine plătiți 50 de sportivi din lume în 2025
Ar fi fost greu de imaginat că Coco Gauff își va depăși succesele din 2023, un an în care a câștigat 6,7 milioane de dolari din premii și aproximativ 15 milioane de dolari din contracte publicitare și a câștigat primul său titlu de Grand Slam într-o victorie emoționantă împotriva Arynei Sabalenka la US Open. Totuși, exact asta a făcut fenomenul tenisului american în vârstă de 21 de ani în 2024, depășindu-și precedentul record de premii în bani, cu 9,4 milioane de dolari, și mărindu-și veniturile în afara terenului la 25 de milioane de dolari, odată cu adăugarea brandurilor de produse pentru îngrijirea părului Carol's Daughter, Fanatics și Naked Juice la grupul de sponsori care numără acum 11 parteneri.
Totalul estimat al lui Gauff, de 34,4 milioane de dolari, reprezintă una dintre cele mai bune performanțe financiare ale unei sportive feminine măsurate vreodată de Forbes, care urmărește veniturile sportivilor din 1990. (Doar Naomi Osaka și Serena Williams au înregistrat totaluri mai mari într-un an calendaristic, atingând 57,3 milioane de dolari și, respectiv, 45,9 milioane de dolari în 2021.)
Cu toate acestea, Gauff nu se află printre cei mai bine plătiți 50 de sportivi din lume. De fapt, nici măcar nu se apropie – totalul ei pentru 2024 ar fi cu 19,2 milioane de dolari sub pragul de includere în clasament (care urmărește câștigurile între 1 mai 2024 și 1 mai 2025). Și este din ce în ce mai greu să te califici pentru lista celor mai bine plătiți. Pragul pentru topul 50 din 2025 este de 53,6 milioane de dolari, o creștere de 19% față de cele 45,2 milioane de dolari necesare pentru a intra în clasament anul trecut și mai mult decât dublul celor 24 de milioane de dolari de acum zece ani.
Pentru al doilea an consecutiv, nicio femeie nu se află printre cei mai bine plătiți 50 de sportivi din lume. Williams a fost ultima care a reușit acest lucru, în 2023 – a șasea apariție pe listă în nouă ani –, dar s-a retras din activitate și nu mai este eligibilă. Doar alte trei sportive s-au calificat în top 50 din 2012: vedetele tenisului Li Na și Maria Sharapova, ambele retrase din activitate, și Osaka, care la începutul acestei luni a câștigat primul său turneu de la nașterea copilului său în iulie 2023 și încă își reface portofoliul de sponsori. Nicio femeie nu a intrat în clasament între 2017 și 2019.

Această absență se explică în mare parte prin salariile și premiile în bani, care sunt legate de veniturile ligii, drepturile media jucând probabil cel mai important rol. Și, deși este un domeniu în îmbunătățire – Deloitte prevede că sporturile feminine de elită vor genera venituri din drepturi de difuzare de 590 de milioane de dolari în acest an, în creștere cu 74% față de proiecția de 340 de milioane de dolari pentru 2024 – sporturile masculine le depășesc cu mult pe cele feminine. De exemplu, WNBA și-a triplat drepturile media, ajungând la o medie anuală de 200 de milioane de dolari, în urma unei serii de noi contracte de difuzare negociate de NBA. Dar NBA și-a ridicat propria sumă de la 3 miliarde de dolari la 6,9 miliarde de dolari.
Având în vedere această diferență uriașă, este ușor de înțeles de ce supervedeta de baschet Caitlin Clark câștigă puțin peste 150.000 de dolari în primele două sezoane în WNBA, în timp ce Victor Wembanyama, cel mai bun jucător din NBA înainte ca Clark să devină profesionistă, a încasat aproape 25 de milioane de dolari între primul și al doilea sezon. Alte sporturi au luat măsuri pentru a egaliza șansele, în special tenisul, unde turneele de Grand Slam oferă premii egale pentru bărbați și femei. Dar chiar și în acest sport, disparitățile de venituri persistă la evenimentele mai mici.
Jucătoarele din WNBA vor primi probabil o mărire de salariu în curând, după ce au renunțat la contractul colectiv de muncă, care expiră la sfârșitul sezonului 2025. ESPN, citând o sursă anonimă din cadrul echipei, a speculat recent că salariul maxim al ligii ar putea ajunge la 1 milion de dolari pe sezon, față de aproximativ 250.000 de dolari în prezent. Dar asta tot nu ar egala salariul minim din NBA, de 1,2 milioane de dolari, care va crește cu siguranță și mai mult în următorii ani.
Liga Națională de Fotbal Feminin, care și-a majorat drepturile media de aproape 60 de ori printr-o serie de acorduri care au început în 2024, se află într-o dilemă similară. Chiar și după ce liga a eliminat draftul și a instituit un sistem deschis de agenți liberi, echipele sale au un plafon de 3,3 milioane de dolari pentru salariile jucătorilor din întreg lotul. Și, deși se preconizează că această sumă va crește la 5,1 milioane de dolari până în 2030, sindicatul jucătoarelor din NWSL nu poate solicita modificări majore ale sistemului de remunerare până la expirarea contractului colectiv de muncă al sportului în acel an.
Cu toate acestea, chiar dacă veniturile în creștere din sporturile masculine continuă să împingă topul celor mai bine plătiți 50 de sportivi în afara razei de acțiune pentru moment, sporturile feminine de elită înregistrează o creștere financiară promițătoare în fiecare an.
Deloitte estimează că acestea vor atinge împreună venituri globale de 2,35 miliarde de dolari în acest an, o creștere notabilă față de 1,88 miliarde de dolari în 2024 și 981 de milioane de dolari în 2023. Veniturile comerciale, care includ sponsorizările echipelor și ligilor, sunt estimate să reprezinte 54% din această cifră, demonstrând că brandurile manifestă un interes crescut pentru implicarea în sportul feminin.

Specialiștii în marketing colaborează direct cu sportivii, văzând un avantaj mult mai clar în promovarea sportivelor feminine decât în anii trecuți. Schioarea de freestyle Eileen Gu a câștigat aproximativ 22 de milioane de dolari în afara pârtiilor în 2024, în timp ce gimnasta Simone Biles a încasat 11 milioane de dolari, iar Clark, care colaborează cu Nike, Wilson Sporting Goods și State Farm, printre alți parteneri, a câștigat 8 milioane de dolari în afara terenului.
În același timp, Sabrina Ionescu, de la New York Liberty, a câștigat aproximativ 6 milioane de dolari din contractele de sponsorizare și din activitățile sale comerciale, o sumă care a egalat sau a depășit veniturile în afara terenului a unui număr de 18 sportivi din lista celor mai bine plătiți 50 din lume în 2025.