Germania încheie o dispută juridică de 100 de ani privind opere de artă imperiale

Life   
Germania încheie o dispută juridică de 100 de ani privind opere de artă imperiale

Mii de comori culturale care au aparținut fostei familii imperiale germane Hohenzollern vor rămâne expuse permanent în muzee din Berlin și Brandenburg, a anunțat noul ministru al Culturii, Wolfram Weimer, potrivit DPA.

După o dispută care a durat mai bine de 100 de ani, urmașii ultimului împărat german au încheiat un acord important cu guvernul federal precum și cu autoritățile din Berlin și Brandenburg, a adăugat el.

Urmărește-ne și pe Google News
Flanco extinde rețeaua Smart Discounter cu trei noi magazine CITEȘTE ȘI Flanco extinde rețeaua Smart Discounter cu trei noi magazine
Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

''Acest acord este un succes imens pentru Germania ca destinație culturală și pentru publicul iubitor de artă'', a spus Weimer la Berlin, potrivit Agerpres.

''Timp de o sută de ani, a existat o incertitudine continuă referitoare la obiecte esențiale pentru istoria artei și colecțiilor din Prusia și, astfel, pentru istoria Germaniei per ansamblu'', a mai spus el.

Bunurile includ un portret al electorului Joachim I de Brandenburg, de Lucas Cranach cel Bătrân, și un serviciu de masă pentru palatul din Wroclaw, achiziționat de împăratul Frederic al II-lea în 1750.

Potrivit publicației Tagesspiegel, acordul se referă în total la 27.000 de piese. Drepturile de proprietate asupra acestor obiecte au fost disputate încă din 1926.

ANALIZĂ Parcuri fotovoltaice pe terenuri agricole: între securitatea energetică și cea alimentară CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Parcuri fotovoltaice pe terenuri agricole: între securitatea energetică și cea alimentară

După proclamarea Republicii de la Weimar și abdicarea împăratului Wilhelm al II-lea, monarhia s-a încheiat în Germania în 1918. Bunurile familiei Hohenzollern au fost confiscate.

În 1926, a fost semnat un contract între Prusia și familia Hohenzollern care clarifică proprietatea bunurilor. Cu toate acesta, ambiguitatea privind dreptul de proprietate și solicitările de restituire au persistat timp de mai multe decenii.

Casa de Hohenzollern - condusă în prezent de Georg Friedrich, prinț al Prusiei, stră-strănepotul ultimului împărat german, Wilhelm al II-lea - a formulat pretenții referitoare la mii de opere de artă deținute în prezent de muzee.

Prințul a negociat cu autoritățile federale și locale începând cu anul 2014, solicitând restituirea a mii de opere de artă și compensații financiare pentru palatele și proprietățile expropriate. Procesele au blocat negocierile timp de mai mulți ani, dar în 2023, litigiile au fost rezolvate, ceea ce a deschis calea unor noi negocieri în toamna lui 2024.

Obiectele vor rămâne fizic în amplasamentele lor actuale, printre care Fundația palatelor și grădinilor prusace din
Berlin-Brandenburg (SPSG), Fundația patrimoniului cultural prusac (SPK) și Muzeul german de istorie (DHM) din Berlin. Accesul publicului la operele de artă va fi permis în continuare.

viewscnt
Afla mai multe despre
germania
opere de arta