Candidatul independent la președinție Nicușor Dan a confirmat, într-un interviu acordat News.ro, că își dorește să schimbe procurorul general și șeful DNA, iar dezvoltatorilor imobiliari despre care crede că își doresc să plece de la Primăria Capitalei le transmite că își fac un calcul greșit sperând într-un nou primar mai maleabil, deoarece această maleabilitate se baza pe complicitatea sistemului de justiție și pe evitarea zonei imobiliare de către parchete, care se vor schimba dacă va ajunge în fruntea statului.
News.ro: Ați spus că odată ajuns președinte, citez, veți ”pune presiune pe parchete”. Cum poate să facă un președinte asta? Nu e o ingerință în justiție?
Nicușor Dan: În niciun caz pe dosare particulare pe care parchetele le cercetează.
Ce înțelegeți prin presiune?
Nicușor Dan: Presiune, în sensul cel mai propriu al cuvântului presiune, în sensul că președintele numește procurorii șefi în baza unor programe de mandat, de management și în activitatea asta de evaluare pentru numirea șefilor parchetelor, vreau să mă asigur că ne vom duce cu activitatea parchetelor în mod sistematic pe marile zone de corupție.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Deci vă doriți schimbarea șefului DNA, a procurorului general și a șefului DIICOT să înțeleg?
Nicușor Dan: Nu am o evaluare completă pe DIICOT. În ceea ce înseamnă Parchetul General și DNA, da.
Le cereți demisia? Că ajungeți acum președinte și mandatele lor expiră anul viitor, în primăvară.
Nicușor Dan: Nu, cred că pot să rămână până în primăvara anului viitor, timp în care voi face evaluarea întregului sistem de justiție, și penală, și civilă.
Justiția funcționează acum, per total? Pentru cetățeanul Nicușor Dan justiția funcționează în România?
Nicușor Dan: Parchetele nu cercetează zone de mare corupție. Deci pe chestiunea asta nu funcționează. Pe zona de instanțe funcționează mai bine decât multe alte zone ale administrației, cu două nuanțe: controlul intern nu funcționează, Inspecția Judiciară și în felul ăsta nici nu sunt recompensați oamenii care performează și care muncesc, pentru că oamenii muncesc foarte mult în sistemul de justiție. Nici nu sunt penalizați aceia puțini de care toată lumea știe că nu sunt potriviți cu sistemul, pe de o parte. Și pe de altă parte, procesul este lent pentru că nu există o preocupare de la Ministerul Justiției pentru a elimina foarte multe redundanțe care pierd timpul tuturor oamenilor.
Credeți că dezvoltatorii imobiliari își doresc ca dumneavoastră să plecați la Cotroceni pentru a lăsa locul liber la Primăria Capitalei?
Nicușor Dan: Cred că își doresc, dar își fac un calcul greșit.
De ce? Pentru că viitorul primar poate fi mai maleabil.
Nicușor Dan: Da, numai că maleabilitatea asta a avut o complicitate a sistemului de justiție pe care nu mi-o mai doresc.
Deci cu viitorii procurori pe care îi veți numi nu vor mai fi portițe?
Nicușor Dan: Am spus asta de mai multe ori, că zona imobiliară este una de mare corupție, care a fost evitată de parchete.
Dincolo de conducte și de datorii, ce rămâne în urma dumneavoastră ca primar?
Nicușor Dan: O îmbunătățire a transportului public cu primele tramvaie noi după Revoluție și modernizarea linilor de tramvai, care este în curs. Și faptul că bucureștenii folosesc transportul public 40% mai mult. Niște lucrări mari de infrastructură cum este stația de epurare de la Glina, prima oară când Bucureștiul nu mai poluează Dâmbovița-Dunăre-Marea Neagră, podul Doamna Ghica și încă câteva. Și foarte, foarte important, o frână pusă pe dezvoltarea imobiliară nocivă din București.
Povestea cu spitalul de la Sanador. Nu ați fost de acord în primă fază să semnați acea autorizație de construcție. În campanie, sub presiunea publică și politică ați semnat. Dar care e opinia dumneavoastră? Vă doriți acel spital? Ar fi oportun să se construiască sau nu?
Nicușor Dan: Sanador e un spital privat, cu medici foarte buni. Deja ei au abuzat de modul în care au construit pe acea parcelă și oricine se duce pe strada Sevastopol poate să vadă. Și ar abuza și mai mult, la ferestrele unor oameni să construiască un corp nou.
Vorbiți de locuitorii din zona sau de acea casă care a fost înconjurată, practic de spital?
Nicușor Dan: Vorbesc și de casa-monument care a fost înconjurată și de locuitorii din blocul care dă înspre strada Buzești. În plus, nu găsești niciodată un loc de parcare acolo, inclusiv pentru pacienții care vin la spital. Opinia mea este că un astfel de corp nou nu respectă legea. A fost un prim litigiu în care argumentele noastre au fost puține și s-au legat mai mult de cine e competent, dacă suntem noi sau este competent primarul de sector acolo. Instanța le-a dat dreptate, însă urmează să verificăm legalitatea față de toate celelalte motive de nelegalitate și o să acționăm în consecință.
Deci nu sunteți de acord cu construcția acelui spital acolo mai pe scurt?
Nicușor Dan: Pe scurt da.