Președintele american, Donald Trump, va semna pentru investiții de 70 de miliarde de dolari în inteligența artificială și energie.
Investițiile provin din diverse industrii, printre care se numără noi centre de date și modernizarea și extinderea rețelelor electrice, potrivit Casa Albă.
Donald Trump s-a alăturat unor directori executivi din cele mai mari companii americane din domeniul tehnologiei și energiei la Summitul pentru Energie și Inovație de la Universitatea Carnegie Mellon din Pittsburgh, într-un moment în care administrația americană pregătește noi măsuri pentru accelerarea expansiunii inteligenței artificiale (AI) în SUA, scrie Reuters.

Evenimentul, organizat cu sprijinul senatorului republican Dave McCormick din Pennsylvania, a reunit lideri din companii precum Meta, Microsoft, Alphabet (Google) și ExxonMobil pentru a discuta strategii prin care SUA poate deveni lider global în AI, într-un context marcat de o competiție tot mai acerbă cu China pentru supremația tehnologică.
Trump a folosit această platformă pentru a anunța investiții masive în valoare de 70 de miliarde de dolari în AI și infrastructură energetică în statul Pennsylvania. Anunțul vine în contextul în care cererea de energie electrică atinge niveluri record în SUA, impulsionată de explozia centrelor de date necesare AI și cloud computing.
Printre investițiile cheie anunțate se numără:
Google: acord de 3 miliarde de dolari pentru achiziția de energie și investiții de 25 de miliarde de dolari în centre de date regionale;
CoreWeave: 6 miliarde de dolari pentru construcția unui nou centru de date AI;

FirstEnergy: 15 miliarde de dolari pentru modernizarea rețelei energetice din Pennsylvania.
La summit au participat și directori de top precum Larry Fink (BlackRock), Darren Woods (ExxonMobil), Rene Haas (Arm), Brendan Bechtel (Bechtel), Khaldoon Al-Mubarak (Mubadala) și Dario Amodei (Anthropic).
În paralel Trump, a anunțat investiții de 92 de miliarde de dolari în energia și infrastructurile din statul Pennsylvania, în contextul consumului tot mai ridicat de curent electric pentru inteligențele artificiale (AI), transmite AFP.
În total, mai multe firme private vor finanța cu 36 de miliarde de dolari mai multe centre de date din estul industrializat al SUA și cu 56 de miliarde de dolari instalații de producție de energie, arată Agerpres.

AFP observă că domeniul tehnologiei s-a orientat masiv spre dezvoltarea AI generative, însă există temeri că necesarul uriaș de energie electrică nu poate fi acoperit de infrastructura existentă, în special în Statele Unite.
Inteligențele artificiale generative necesită capacități imense de calcul, în special la funcționarea procesoarelor mari consumatoare de energie produse de Nvidia. Compania din California specializată în cipuri a ajuns la cea mai mare capitalizare bursieră din lume, angajându-se foarte devreme în tendința AI.
Autoritățile americane estimează că până în 2028 firmele din sectorul tehnologic vor avea nevoie pentru AI de echivalentul consumului de energie a cinci milioane de locuințe.
Trump a declarat în Pennsylvania, pe scena primului summit pentru energie, găzduit de universitatea Carnegie Mellon din Pittsburgh, că 'ne aflăm astăzi aici deoarece credem că destinul Americii este să domine toate industriile și să fie prima în toate tehnologiile, inclusiv prima superputere din lume în AI'.
Președintele a afirmat că 'suntem mult în fața Chinei, trebuie s-o spun. Iar uzinele sosesc, construcția începe'.

Dintre participanții la eveniment, Google a anunțat că va investi 25 de miliarde de dolari în doi ani pentru centre de date și infrastructuri pentru AI în nord-estul SUA și încă trei miliarde pentru modernizarea a două hidrocentrale din Pennsylvania.
'Susținem apelul clar și urgent al președintelui Trump de a investi în infrastructuri, tehnologii și producția de energie necesară elanului AI, pentru ca Statele Unite să rămână lider în acest domeniu', a spus Ruth Porat, directoare pentru investiții la Alphabet, compania-mamă a Google.