60% din prețul benzinei poate ajunge în buzunarele statului

60% din prețul benzinei poate ajunge în buzunarele statului
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 14 sep 2017

Statul român își va însuși, în urma deciziei de majorare în două etape a accizei la carburanți cu câte 16 bani/litru, cel puțin 55,6% din prețul plătit de șoferi pe litrul de benzină și peste 53,7% din prețul achitat pentru fiecare litru de motorină.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
Proprietarii firmelor cu flote de transport apasă pedala afacerilor, soluțiile digitale permit dezvoltarea business-ului CITEȘTE ȘI Proprietarii firmelor cu flote de transport apasă pedala afacerilor, soluțiile digitale permit dezvoltarea business-ului

Dacă în prezent, potrivit Comisiei Europene, jumătate din suma achitată pe motorină și 52% din cea plătită pe benzină reprezintă accize și TVA, de la 1 octombrie procentele însușite de stat se vor majora în detrimentul celor percepute de companiilor private care comercializează carburanți.

Noile procente depind de decizia companiilor de a transfera majorarea de accize consumatorilor. Dacă își vor respecta practica de până în prezent și vor decide transferarea presiunii fiscale suplimentare impusă de stat către șoferi, statul ar putea încasa mai mulți bani la buget dacă nivelul consumului nu scade proporțional cu majorarea de preț.

România devine statul est-european cu cea mai agresivă impozitare a carburanților. Benzina și motorina se pot scumpi cu 38 de bani/litru CITEȘTE ȘI România devine statul est-european cu cea mai agresivă impozitare a carburanților. Benzina și motorina se pot scumpi cu 38 de bani/litru

În pofida declarațiilor populiste ale autorităților, ideal pentru Guvern ar fi ca majorările de preț să aibă loc, însă treptat, pentru ca nivelul consumului să nu scadă. În absența majorărilor de preț, statul ar încasa doar majorarea de acciză, însă nu și taxa pe valoare adăugată (TVA) aferentă, care ar fi colectată doar în cazul creșterii prețului de către companii. Adică, numai 32 de lei la mia de carburanți comercializată, și nu 38 de lei, cât ar încasa dacă ar colecta și TVA.

Ponderea taxelor în prețul benzinei (dreapta) și motorinei (stânga) în statele membre UE

60% din prețul benzinei poate ajunge în buzunarele statului

În cazul în care companiile vor transfera costul cu majorarea accizei în prețul la pompă, statul își va crește procentul încasat din prețul pe litru de benzină plătit de șoferi la 55,6%, respectiv 53,7% în cazul motorinei. Adică la un nivel similar celui din Ungaria, însă mult peste cel perceput de statul bulgar (53% în cazul benzinei și 50% în cazul motorinei).

Top Bloomberg: Românii alocă doar 1% din venitul anual mediu consumului de carburanți, preferând să reducă numărul de km din cauza prețului - 4% din câștigul zilnic pentru un litru CITEȘTE ȘI Top Bloomberg: Românii alocă doar 1% din venitul anual mediu consumului de carburanți, preferând să reducă numărul de km din cauza prețului - 4% din câștigul zilnic pentru un litru

Dacă însă companiile decid să suporte integral majorarea de accize, procentul perceput de statul român la achiziționarea fiecărui litru de benzină, respectiv motorină, va crește la 59,1%, respectiv 56,9%. Adică la nivelul unor state precum Austria, Cehia și Slovacia.

Exemplu de calcul:

În prezent

Preț Benzină - 4,6 lei/l

din care:

TVA - 0,74 lei

accize - 1,65 lei

stat - 2,39 lei (52%)

Preț Motorină - 4,5 lei

din care:

TVA - 0,72 lei

accize - 1,52 lei

stat - 2,24 lei (50%)

Ipoteza 1: Companiile nu transferă costul consumtorilor

Preț Benzină - 4,6 lei

din care:

TVA - 0,74 lei

accize - 1,98 lei

stat - 2,72 lei (59,1%)

Preț Motorină - 4,5 lei

din care:

TVA - 0,72 lei

accize - 1,84 lei

stat - 2,56 lei (56,9%)

Ipoteza 2: Companiile transferă integral costul consumatorilor

Preț Benzină - 4,98 lei

din care:

TVA - 0,79 lei

accize - 1,98 lei

stat - 2,77 (55,6%)

Preț motorină - 4,88 lei

din care:

TVA - 0,78 lei

Accize - 1,84 lei

stat - 2,62 lei (53,7%)

viewscnt
Afla mai multe despre
preț
benzină
motorină
accize
impozite indirecte