Ministerul Finanțelor pregătește reglaje la măsurile de reducere de cheltuieli bugetare - surse

Ministerul Finanțelor pregătește reglaje la măsurile de reducere de cheltuieli bugetare - surse
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 28 feb 2024

Ministerul Finanțelor a pregătit o serie de propuneri cu impact pe reducerea cheltuielilor bugetare, au declarat surse apropiate situației. Potrivit informațiilor Profit.ro, proiectul reglează unele dintre măsurile adoptate pe finalul anului trecut, prin Legea 296 și OUG 115

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit informațiilor primite până la acest moment, nu sunt luate în calcul modificări legate de taxe și impozite.

Guvernul a introdus anul trecut măsuri de reducere a cheltuielilor, cum este aprobarea lunară în Guvern a cheltuielilor ordonatorilor de credite, restricționarea angajărilor la stat, fiind permise suplimentări de personal cu acordul Guvernului sau pentru posturi unice, restricții la achiziții de mobilier, mașini etc.

​Angajații Antifraudă din ANAF vor fi evaluați psihologic anual CITEȘTE ȘI ​Angajații Antifraudă din ANAF vor fi evaluați psihologic anual

De asemenea, s-a decis eliminarea unor posturi vacante și scoaterea unor funcții de conducere din organigrame, ceea ce ar presupune reorganizarea instituțiilor. Termenul limită pentru aceste reorganizări a fost extins, de la 31 decembrie 2023 (inițial) la 30 iunie 2024. Până în prezent doar câteva instituții au prezentat astfel de planuri.

Finanțele au anunțat, recent, că Guvernul a înregistrat în ianuarie un deficit bugetar de 0,45% din PIB, 7,89 miliarde de lei, față de 0,25% din PIB, 4 miliarde de lei în ianaurie anul trecut. Profit.ro a transmis anterior, citând surse, că Guvernul a semnat în ianuarie plăți de aproape 3 miliarde de lei la contracte pentru înzestrarea armatei, ceea ce a urcat deja deficitul la circa 0,5% din PIB, aproximativ 8 miliarde de lei. Cheltuieli pentru armament incluse în raportare la cheltuieli pentru investiții, unde Finanțele au anunțat o creștere de aproape patru ori, la 7,37 miliarde de lei. La nivelul cheltuielilor se remarcă și cele cu salariile, în urcare cu 21% față de ianuarie anul trecut.

DOCUMENT Ghidul e-Factură a fost actualizat CITEȘTE ȘI DOCUMENT Ghidul e-Factură a fost actualizat

Situția deficitului din ianuarie a fost puternic influențată de plățile pentru armament și de alte plăți amânate de pe finalul anului trecut, cu scopul de a ține sub control deficitul bugetar.

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
ministerul finantelor
reduceri cheltuieli
buget
deficit bugetar