CONFIRMARE Deficit de aproape 8 miliarde lei, 0,45% din PIB, în ianuarie, cu plăți pentru armament de aproape 3 miliarde de lei trecute la investiții

CONFIRMARE Deficit de aproape 8 miliarde lei, 0,45% din PIB, în ianuarie, cu plăți pentru armament de aproape 3 miliarde de lei trecute la investiții
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 27 feb 2024

Guvernul a înregistrat în ianuarie un deficit bugetar de 0,45% din PIB, 7,89 miliarde de lei, față de 0,25% din PIB, 4 miliarde de lei în ianaurie anul trecut, confirmă Ministerul Finanțelor. Profit.ro a transmis anterior, citând surse, că Guvernul a semnat în ianuarie plăți de aproape 3 miliarde de lei la contracte pentru înzestrarea armatei, ceea ce a urcat deja deficitul la circa 0,5% din PIB, aproximativ 8 miliarde de lei. Cheltuieli pentru armament incluse în raportare la cheltuieli pentru investiții, unde Finanțele au anunțat o creștere de aproape patru ori, la 7,37 miliarde de lei. La nivelul cheltuielilor se remarcă și cele cu salariile, în urcare cu 21% față de ianuarie anul trecut.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

De asemenea, suma mare raportată ca investiții pentru ianuarie include, probabil, și plăți amânate de pe finalul anului trecut, astfel încât Guvernul să țină deficitul bugetar sub control în decembrie. Inclusiv plata de aproape 3 miliarde de lei pentru contracte de înzestrare ale Ministerului apărării Naționale reprezintă o plată amânată de anul trecut, potrivit informațiilor Profit.ro.

CONFIRMARE Deficit de aproape 8 miliarde lei, 0,45% din PIB, în ianuarie, cu plăți pentru armament de aproape 3 miliarde de lei trecute la investiții

Veniturile în urcare cu 19,7%

Veniturile totale au însumat 47,39 miliarde lei în ianuarie 2024, în creștere cu 19,7% (an/an). Dinamica acestora a fost susținută în principal de evoluția încasărilor din contribuții de asigurări, TVA, accize și fonduri europene.

Ajutoarele de stat plătite companiilor din România anul trecut au ajus la 2% din PIB. Cine le-a primit CITEȘTE ȘI Ajutoarele de stat plătite companiilor din România anul trecut au ajus la 2% din PIB. Cine le-a primit

Încasările din impozitul pe salarii și venit au totalizat 4,23 miliarde lei, înregistrând o scădere de 5,8% (an/an), determinată de contracția încasărilor din impozitul pe dividende (-56,7%), pe fondul unui efect de bază ridicat (creșterea semnificativă a dividendelor în ianuarie 2023 distribuite în baza situațiilor financiare interimare întocmite în cursul anului 2022, cu reținerea cotei de impozit de 5%).

Pe de altă parte, veniturile din impozitul pe salarii au înregistrat un avans de 24,5%, peste evoluția fondului de salarii din economie (17,9%), dinamica acestei categorii de încasări fiind influențată de modificarea reglementărilor privind facilitățile fiscale acordate salariaților din sectorul construcții, agricol, industria alimentară și a activităților de creare de programe pentru calculator (O.U.G. nr. 93/20232 și Legea nr. 296/20233), majorarea salariului minim brut pe țară garantat în plată (H.G. nr. 900/2023 ), precum și majorarea salariului minim brut pe țară garantat în plată pentru sectoarele construcții, agricol și industria alimentară (O.U.G. nr. 93/2023). Totodată, evoluții pozitive au fost înregistrate și în cazul încasărilor din impozitul pe veniturile din pensii (57,9%) și aferente declarației unice (36%).

Contribuțiile de asigurări au înregistrat 15,62 miliarde lei, în creștere cu 25,7% (an/an), peste evoluția fondului de salarii din economie. Evoluția acestor încasări a fost influențată pozitiv de modificarea reglementărilor privind facilitățile fiscale acordate salariaților din sectorul construcții, agricol, industria alimentară și a activităților de creare de programe pentru calculator (O.U.G. nr. 93/2023 și Legea nr. 296/2023), majorarea salariului minim brut pe țară garantat în plată (H.G. nr. 900/2023) și majorarea salariului minim brut pe țară garantat în plată pentru sectoarele construcții, agricol și industria alimentară (O.U.G. nr. 93/2023), iar negativ de restituirea sumelor reținute cu titlul de CASS din veniturile din pensii (efect bugetar de -0,07 miliarde lei, conform O.U.G. nr. 4/2023).

Verdictul în procesul Pfizer - România ar putea veni abia în iunie 2025. A fost stabilit calendarul procedural doar pentru depunerea de documente. Pfizer cere 564 milioane euro, cu dobândă de 9,5% CITEȘTE ȘI Verdictul în procesul Pfizer - România ar putea veni abia în iunie 2025. A fost stabilit calendarul procedural doar pentru depunerea de documente. Pfizer cere 564 milioane euro, cu dobândă de 9,5%

Veniturile din accize au însumat 4,3 miliarde lei, consemnând o creștere de 48,1% (an/an), susținută de încasările din accizele pentru produsele din tutun, care au înregistrat un avans semnificativ, de 91,4%, în condițiile creșterii accizei de la 1 ianuarie 2024. În același timp, încasările din accizele pentru produsele energetice au consemnat o dinamică negativă, de 3,5%. Evoluția lunară a încasărilor din accize prezintă în general o volatilitate mai ridicată, determinată de politica operatorilor economici de antrepozitare fiscală a produselor accizabile.

Veniturile nefiscale au însumat 4,09 miliarde lei, înregistrând o contracție de 18,1% (an/an), explicată în principal de evoluția încasărilor din redevențe.

Sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plăților efectuate și donații au totalizat 4,15 miliarde lei, în creștere cu 159,9% (an/an).

Cheltuielile pe plus cu 26,7%

Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 55,28 miliarde lei au crescut în termeni nominali cu 26,7% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Exprimate ca procent din Produsul Intern Brut, cheltuielile pe anul 2024 au înregistrat o creștere cu 0,44 puncte procentuale față de aceeași perioadă a anului 2023, de la 2,74% din PIB la 3,18% din PIB.

ANAF vinde proprietăți de 20 de milioane de lei, inclusiv două spații comerciale pentru datorii ale lui Vîntu CITEȘTE ȘI ANAF vinde proprietăți de 20 de milioane de lei, inclusiv două spații comerciale pentru datorii ale lui Vîntu

Cheltuielile de personal au însumat 11,82 miliarde lei, în creștere cu 20,8% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Exprimate ca pondere în PIB, cheltuielile de personal reprezintă un nivel de 0,7% din PIB, cu 0,1 puncte procentuale mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent, ținând cont de creșterile salariale acordate în anul 2023.

Cheltuielile cu bunuri și servicii au fost 7,1 miliarde lei, în creștere cu 20,2% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. O creștere se reflectă la bugetele locale, respectiv 39,5% comparativ cu anul precedent, precum și la bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate de 6,0% pentru decontarea medicamentelor cu și fără contribuție personală și a medicamentelor utilizate în programele naționale de sănătate.

Cheltuielile cu dobânzile au fost de 1,65 miliarde lei, cu 1,44 miliarde lei mai mici față de aceeași perioadă a anului precedent.

Cheltuielile cu asistența socială au fost de 19,77 miliarde lei în creștere cu 3,3% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Evoluția cheltuielilor cu asistența socială a fost influențată, în principal, de majorarea de la 1 ianuarie 2024, cu 13,8% a punctului de pensie, respectiv de la 1.785 lei la 2.032 lei, a îndemnizației sociale pentru pensionari (pensia minimă) de la 1.125 lei la 1.281 lei, în conformitate cu prevederile Legii nr. 360/2023 din 29 noiembrie 2023 privind sistemul public de pensii.

GALERIE FOTO Un român a cumpărat un avion al lui Ovidiu Tender, scos la licitație de ANAF, și îl va transforma în locuință. Avion transportat pe șosea spre casă, mai multe semafoare și semne de circulație au fost scoase CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO Un român a cumpărat un avion al lui Ovidiu Tender, scos la licitație de ANAF, și îl va transforma în locuință. Avion transportat pe șosea spre casă, mai multe semafoare și semne de circulație au fost scoase

Cheltuielile cu asistența socială au fost influențate și de plățile suportate de la bugetul de stat pentru compensarea facturilor aferente consumului de energie electrică și gaze naturale, respectiv pe luna ianuarie 2024, au fost în sumă de 186,85 mil lei.

Cheltuielile cu subvențiile au fost de 1,36 miliarde lei, în principal, această sumă reprezintă subvenții pentru transportul de călători, pentru sprijinirea producătorilor agricoli, precum și pentru schema de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale al consumatorilor noncasnici (550,05 mil lei) care reprezintă 40,56% din total subvenții.

Alte cheltuieli au fost de 0,90 miliarde lei, reprezentând în principal, sume aferente titlurilor de plată emise de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, conform legislației în vigoare, burse pentru elevi și studenți, susținerea cultelor, alte despăgubiri civile.

Cheltuielile privind proiectele finanțate din fonduri externe nerambursabile (inclusiv subvențiile de la Uniunea Europeană aferente agriculturii) au fost de 4,5 miliarde lei, cu 161,5% mai mari comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

VIDEO Ciolacu: Unei familii cu un copil îi e greu să se descurce cu două salarii minime; trebuie lucrat la impozitare CITEȘTE ȘI VIDEO Ciolacu: Unei familii cu un copil îi e greu să se descurce cu două salarii minime; trebuie lucrat la impozitare

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost în valoare de 7,37 miliarde lei, de aproape 4 ori mai mult decât în ianuarie 2023, când au fost în valoare de 1,94 miliarde lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
executie bugetara
deficit bugetar
deficit