Așteptările mediului de afaceri din cea mai mare economie a Europei s-au înrăutățit. Recesiunea devine din nou "foarte probabilă"

Așteptările mediului de afaceri din cea mai mare economie a Europei s-au înrăutățit. Recesiunea devine din nou "foarte probabilă"
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 25 ian 2024
Așteptările mediului de afaceri german s-au înrăutățit pentru a doua lună, dezamăgindu-i pe analiști, după un început deja dificil al anului pentru cea mai mare economie a Europei.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
 
Un indicator al așteptărilor calculat de institutul Ifo a scăzut la 83,5 puncte în ianuarie, de la un nivel revizuit de 84,2 în luna precedentă. Analiștii se așteptau la o ușoară creștere. Indicele condițiilor actuale a scăzut de asemenea.
xAI, abia lansată de Elon Musk, concurent al ChatGPT, a atras deja investiții de jumătate de miliard de dolari CITEȘTE ȘI xAI, abia lansată de Elon Musk, concurent al ChatGPT, a atras deja investiții de jumătate de miliard de dolari

"Ne așteptam la un prim trimestru pozitiv, dar, cu aceste date, pare că ar putea fi vorba de o evoluție negativă", a declarat președintele Ifo, Clemens Fuest, pentru Bloomberg.

După ce economia s-a contractat în perioada octombrie-decembrie, estimările Ifo fac ca prima recesiune de la pandemie încoace să fie "foarte probabilă acum", spune președintele institutului.
 
Deși a scăpat la limită de o recesiune tehnică anul trecut, Germania continuă să se confrunte cu o cerere globală slabă și cu consecințele crizei energetice. Cea mai importamtă economie a UE mizează pe o revenire a cheltuielilor de consum, dar acest lucru nu s-a materializat încă, iar datele privind activitatea din sectorul privat oferă o imagine sumbră.

Pentru tot anul, Institutul Ifo pentru Cercetări Economice și-a redus previziunile de creștere pentru Germania în 2024 de la 0,9% la 0,7%.
viewscnt
Afla mai multe despre
germania
pib germania
recesiune
ifo
mediul de afaceri
economia germana
crestere economica
inflatia