Databricks, cu doi antreprenori români printre fondatori, incluși pe lista miliardarilor, obține o finanțare de 500 milioane dolari. Evaluarea urcă la 43 miliarde dolari

Databricks, cu doi antreprenori români printre fondatori, incluși pe lista miliardarilor, obține o finanțare de 500 milioane dolari. Evaluarea urcă la 43 miliarde dolari

Matei Zaharia (S) și Ion Stoica, cofondatori Databricks

Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 14 sep 2023

Compania americană de software Databricks, care îi are printre fondatori pe antreprenorii de origine română Ion Stoica și Matei Zaharia, a atras o finanțare de 500 milioane de dolari de la T. Rowe Price, Nvidia și alți investitori, la o evaluare post-investiție de 43 miliarde de dolari.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Finanțarea de Serie I a fost condusă de firma americană de investiții T. Rowe Price, cu participarea investitorilor strategici Nvidia și Capital One Financing.

Lista investitorilor care au luat parte la runda de finanțare mai include fondul Counterpoint Global al Morgan Stanley, Franklin Templeton, Tiger Global, fondul suveran singaporez GIC și Andreessen Horowitz, printre alții.

Bloomberg - Niciun automobil electric chinez nu este mai ieftin în Europa decât Dacia Spring CITEȘTE ȘI Bloomberg - Niciun automobil electric chinez nu este mai ieftin în Europa decât Dacia Spring

Investiția evaluează Databricks la 43 miliarde de dolari, comparativ cu o evaluare de 38 miliarde de dolari obținută la runda precedentă de finanțare, derulată în 2021.

Databricks, care oferă instrumente software pentru date și analize, și-a consolidat recent capacitățile de inteligență artificială, inclusiv prin construirea propriului său model lingvistic de mari dimensiuni, pe care companiile îl pot folosi pentru a-și crea propriile programe de tip ChatGPT.

"Suntem foarte entuziasmați de acest parteneriat strategic cu Nvidia pentru a construi modele lingvistice mari personalizate", a declarat directorul executiv al Databricks, Ali Ghodsi, referindu-se la sistemele pe care corporațiile se grăbesc să le implementeze, deoarece lucrează cu seturi de date enorme și înțeleg întrebările formulate de oameni. "Această investiție ne permite să dublăm strategia noastră de inteligență artificială generativă", a precizat Ghodsi, citat de Bloomberg.

Databricks, cu sediul în San Francisco, a fost fondată în 2013 de un grup de profesori de la University of California, Berkeley. Printre fondatori se numără și informaticienii de origine română Ion Stoica (președintele executiv al companiei) și Matei Zaharia (director IT).

Uber lucrează la o aplicație prin care pot fi angajați oameni pentru diverse sarcini CITEȘTE ȘI Uber lucrează la o aplicație prin care pot fi angajați oameni pentru diverse sarcini

Cei doi au fost incluși de Forbes pe lista miliardarilor români, fiecare cu o avere netă estimată în prezent la 1,2 miliarde de dolari.

Databricks este considerată ca fiind pregătită pentru o ofertă publică inițială, dar CEO-ul Ghodsi a declarat că nu se gândește la un termen anume, preferând să se concentreze pe creștere, atât pe plan organic, cât și prin achiziții.

De asemenea, compania a precizat că a finalizat achiziția startup-ului de inteligență artificală MosaicML, în valoare de 1,3 miliarde de dolari, anunțată în iunie.

Într-un comunicat de presă, Databricks a declarat că este pe cale să atingă venituri anuale de 1,5 miliarde de dolari și că vânzările au crescut cu aproximativ 50% față de anul precedent.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
databricks
finantare databricks
ion stoica
matei zaharia
miliardari romani