FOTO Databricks, cu doi antreprenori de origine română printre fondatori, cumpără un startup de inteligență artificială, la o valoare de 1,3 miliarde dolari

FOTO Databricks, cu doi antreprenori de origine română printre fondatori, cumpără un startup de inteligență artificială, la o valoare de 1,3 miliarde dolari
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 iun 2023

Compania americană Databricks, care are printre co-fondatori și doi IT-iști de origine română, a încheiat un acord pentru achiziționarea startupului de inteligență artificială (AI) MosaicML, într-o tranzacție majoritară în acțiuni evaluată la 1,3 miliarde de dolari, marcând ultimele eforturi ale companiei de a construi un ecosistem pentru ca întreprinderile să utilizeze modele AI open-source, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Acordul vine într-un moment în care inteligența artificială domină industria tehnologică, inițiative rapide în domieniul AI provenind din partea marilor companii de tehnologie, inclusiv Google și Microsoft, în timp ce investitori cu capital de risc investesc miliarde în finanțarea startupurilor AI, scrie News.ro.

Netflix nu mai oferă abonamentul Basic în Canada CITEȘTE ȘI Netflix nu mai oferă abonamentul Basic în Canada

MosaicML, cu sediul în San Francisco, furnizează instrumente software concepute pentru a face mai ieftină desfășurarea activității AI, ceea ce implică adesea antrenarea algoritmilor AI pe un volum uriaș de date, folosind cipuri scumpe.

Compania câștigă bani vânzând instrumentele firmelor care doresc să-și dezvolte propriile sisteme AI personalizate.

Databricks a spus că acordul va combina tehnologia sa AI cu platforma de model lingvistic MosaicML, permițând companiilor ”o modalitate simplă și rapidă de a păstra controlul, securitatea și proprietatea asupra datelor lor valoroase fără costuri mari”.

Databricks, care vinde instrumente software pentru construirea de sisteme AI, a fost o susținătoare a modelelor open-source, despre care afirmă că ar putea rivaliza cu modelele pe care le oferă companiii precum OpenAI și Google.

Atât Databricks, cât și MosaicML au lansat modele de fundație open-source, care este categoria tehnologiei de bază din spatele serviciilor precum ChatGPT al OpenAI.

Fondată în 2021, MosaicML a strâns până în prezent 64 de milioane de dolari de la investitori, care inclus Lux Capital și DCVC.

Databricks este o companie care dezvoltă tehnologii pentru baze de date, fondată în anul 2013, de un grup de profesori de la University of California, Berkeley. Printre cofondatori se numără CEO-ul companiei, suedezul Ali Ghodsi, precum și doi informaticieni de origine română: Ion Stoica (președinte executiv al companiei) și Matei Zaharia (chief technologist).

FOTO: Matei Zaharia și Ion Stoica

FOTO Databricks, cu doi antreprenori de origine română printre fondatori, cumpără un startup de inteligență artificială, la o valoare de 1,3 miliarde dolari

În anul 2023, revista americană Forbes i-au inclus pe Matei Zaharia (37 de ani) și Ion Stoica (58 de ani) pe lista mondială a miliardarilor, considerându-i antreprenori români, deși ei trăiesc în America de Nord de foarte mult timp. Cei doi IT-iști consacrați au averi cotate la câte 1,2 miliarde de dolari, inclusiv ca urmare a valorii estimate a Databricks.

În luna mai, Databricks a cumpărat Okera, o firmă din SUA care dezvoltă tehnologii de protecție a datelor personale, inclusiv în spectrul inteligenței artificiale.

viewscnt
Afla mai multe despre
inteligență artificială
databricks
mosaicml