Grecia renunță cu 3 ani mai devreme la centralele energetice pe cărbune

Grecia renunță cu 3 ani mai devreme la centralele energetice pe cărbune
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 sep 2021

Grecia face progrese mai rapide decât se estima privind renunțarea la centralele energetice pe bază de cărbune, Guvernul premierului Kyriakos Mitsotakis accelerând eforturile de a combate efectele schimbărilor climatice.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

„Am spus că o vom face până în 2028. Cred că va fi posibil să o facem până în 2025, ” a declarat Mitsotakis, într-un interviu acordat Bloomberg TV.

Back to School 2021: ce au făcut școlile diferit CITEȘTE ȘI Back to School 2021: ce au făcut școlile diferit

Premierul elen a cerut aliaților europeni să-și intensifice eforturile de a combate efectele schimbărilor climatice, după ce temperaturile record din timpul verii au provocat o serie de incendii în țară, afectând semnificativ pădurile, suprafața agricolă și zonele locuite, scrie Agerpres.

Acum, continent se confruntă cu o creștere a prețurilor energiei, existând pericoll ca firmele și gospodăriile să nu-și poată plăti facturile la utilități.

După ce Grecia a îmbunătățit estimările de creștere a economiei în acest an la 5,9%, PIB-ul ajungând la nivelul de dinaintea pandemiei, premierul a indicat că ținta s-ar putea dovedi prea conservatoare. „Aceasta ar putea fi o prognoză pesimistă”, a declarat Mitsotakis.

Subvenții pentru facturile de energie

Săptămâna trecută, Guvernul de la Atena a anunțat că va oferi subvenții pentru majoritatea gospodăriilor până la finele anului, în ideea de a face mai accesibile costurile la energie, pe fondul creșterii prețurilor la gaze naturale.

Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redus CITEȘTE ȘI Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redus

Acest mecanism de sprijin finanțat de guvern, cu un cost estimat la 150 milioane de euro, va include o subvenție de 9 euro pentru primii 300 de kilowați oră consumați în fiecare lună de gospodăriile grecești, a precizat Kostas Skrekas, adăugând că schema va acoperi aproximativ 70% din gospodării.

De asemenea, principala companie de utilități din Grecia, Public Power Corp. (PPC), firmă care este deținută de stat în proporție de 51%, va oferi și ea reduceri mai mari de prețuri gospodăriilor pentru a le ajuta să facă față majorării facturilor.

Prețurile europene de referință la gaze naturale au crescut cu peste 250% din ianuarie, din cauza nivelului redus al stocurilor, cererii ridicate din Asia și a întreruperilor, ceea ce a dus și la creșterea costurilor angro la electricitate.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
grecia
carbune