În pofida atacurilor rusești, economia ucraineană a crescut

În pofida atacurilor rusești, economia ucraineană a crescut
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 mar 2024

Economia ucraineană a crescut cu 5,3% anul trecut, pe măsură ce Kievul a redobândit controlul asupra coridorului de export din Marea Neagră și a strâns o recoltă agricolă consistentă, în pofida continuării atacurilor rusești cu rachete și drone, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Conform datelor preliminare publicate joi de Institutul de stat pentru statistică din Ucraina, economia a înregistrat o creștere de 4,7% în perioada octombrie-decembrie 2023, acesta fiind al treilea trimestru consecutiv de creștere. Datele mai arată că în primul trimestru din 2023, PIB-ul real al Ucrainei a înregistrat o scădere de 10,3% comparativ cu aceeași perioadă din 2022, după care a urmat o creștere de 19,2% în trimestrul al doilea, un avans de 9,6% în trimestrul al treilea și unul de 4,7% în ultimele trei luni, scrie Agerpres.

Dell a concediat mai mulți angajați decât a anunțat CITEȘTE ȘI Dell a concediat mai mulți angajați decât a anunțat

Comparativ, în 2022, economia ucraineană s-a contractat cu 28,8%, după ce președintele Rusiei, Vladimir Putin a ordonat invadarea țării vecine.

Cu toate că atacurile rusești au provocat pagube rețelei electrice, porturilor, căilor ferate și facilităților energetice, Ucraina a văzut cum Produsul său Intern Brut a revenit pe creștere, pe măsură ce au fost reluate exporturile de produse agricole iar companiile ucrainene s-au adaptat la noi cereri.

"Economia ucraineană a continuat să demonstreze o reziliență remarcabilă în 2023", a apreciat Fondul Monetar Internațional într-un raport publicat săptămâna trecută. "Totuși, obstacolele reapar în 2024, iar creșterea este așteptată să încetinească până la 3%-4% din cauza incertitudinilor cu privire la războiul care continuă și constrângerile pe partea de aprovizionare devin mai presante", se mai arată în raportul FMI.

Economia ucraineană se confruntă cu provocări persistente. Polonia cere blocarea vânzărilor de produse agricole ucrainene în Uniunea Europeană. De asemenea, întârzierile apărute în ajutoarele străine din SUA și UE pun sub semnul întrebării capacitatea Kievului de a se apăra și a-și finanța bugetul. Armata ucraineană are probleme în a-și menține efectivele cu care să răspundă atacurilor rusești în timp ce angajatorii se confruntă cu un deficit de forță de muncă.

Aceste date economice erau așteptate cu nerăbdare de deținătorii de obligațiuni, în contextul în care Ucraina vrea să își restructureze datoria înainte de expirarea unui moratoriu de doi ani, la finele acestui an. Datele cu privire la Produsul Intern Brut vor influența și sumele pe care Guvernul de la Kiev va trebui să le plătească pentru acele obligațiuni care sunt legate de creșterea economică, dacă acestea vor fi excluse din acordul de restructurare.

viewscnt
Afla mai multe despre
economie
ucraina