Roca Investments încheie ciclul investițional în producătorul de lactate artizanale Artesana, fondat în urmă cu peste un deceniu de soții Alina și Daniel Donici, și realizează exit-ul din acționariat, după o creștere de 4 ori a capacității de producție și triplarea cifrei de afaceri.
ROCA Investments vinde întreaga sa participație, de 20%, din Artesana către fondul de investiții Booster Capital, într-o tranzacție cu impact în consolidarea ecosistemul de private equity din România.

La momentul investiției, Artesana înregistra o cifră de afaceri de 17,8 milioane lei, iar până la finalul anului 2024, compania atingea o cifră de afaceri estimată de peste 55 milioane de lei.
Totodată, în acest interval Artesana și-a extins capacitatea de procesare la 40.000 de litri pe schimb, prin finalizarea investiției în noua fabrică, și-a diversificat portofoliul de produse și și-a extins distribuția la nivel național și internațional.
Unul dintre obiectivele parteneriatului strategic a fost construcția și dotarea unei noi fabrici de lactate, pentru extinderea capacității de producție. Construcția a început în aprilie 2021, fabrica fiind inaugurată doi ani mai târziu, în urma unei investiții de 6 milioane euro.

Booster Capital este un fond de investiții de 100 milioane euro, având o echipă cu peste 60 de ani de experiență cumulată în investiții în Europa Centrală și de Est, cu focus pe România.
Partenerii Booster Capital sunt Laurentiu Ispir, Șerban Roman, Vlad Tabacu și Thomas Tuske, care au o experiență cumulativă de peste 60 de ani în private equity, lucrând pentru firme regionale de renume precum Enterprise Investors sau Oresa.
Cel mai mare angajament, de 30 de milioane de euro, este finanțat de Uniunea Europeană – NextGenerationEU, cu sprijinul financiar al Guvernului României prin Romania Recovery Equity Fund. Programul este gestionat de Fondul European de Investiții (FEI). Programul PNRR destinat capitalizării fondurilor de private equity și venture capital are o valoare totală de 400 milioane de euro.
Acum, pentru următorii ani, planurile comune la Artesana vizează consolidarea poziției pe piața locală, formarea unei echipe de management solide, investiții într-o nouă secție de brânzeturi artizanale - un proiect estimat la peste 10 milioane de euro - și extinderea internațională.

Pe lângă creșterea organică preconizată, acționarii Artesana sunt deschiși opțiunilor strategice implicând alți jucători de nișă din piața românească de lactate, bazându-se în acest sens inclusiv pe experiența extinsă a Booster Capital în achiziționarea și integrarea cu succes a unor businessuri complementare.
De asemenea, Artesana va continua procesul de digitalizare și modernizare a operațiunilor pentru a răspunde mai bine nevoilor consumatorilor.
Fondatorii Artesana vor rămâne la conducerea companiei, concentrându-se pe dezvoltarea strategică și pe extinderea ADN-ului brandului în regiune și pe piețe noi. „Îmi doresc să valorific potențialul pe care România îl are de a deveni «mica Franță» a Europei de Est când vorbim despre producția de specialități de brânză. Avem toate ingredientele: tradiție, resurse locale și, mai ales, o comunitate care crede în produse curate și autentice”, a adăugat Daniel Donici.
La finalul anului 2020, platforma de investiții și management ROCA Investments a intrat în acționariatul Artesana, prin achiziția unui pachet de 20% din acțiuni.

Fondatorii Companiei, Alina și Daniel Donici, au deschis prima fabrică de producție în luna august 2012 cu o investiție inițială de aproximativ 750.000 euro folosiți pentru cumpărarea terenului, a echipamentelor și pentru reconstruirea și amenajarea clădirii existente.
Produsele Artesana se găsesc astăzi în majoritatea rețelelor de supermarketuri precum și în rețele locale și magazine specializate dar și în magazinele românești diaspora, în țări precum Marea Britanie, Belgia, Luxemburg, Danemarca și Germania.