ROCA, o nouă tranzacție - intră în acționariatul Artesana

ROCA, o nouă tranzacție - intră în acționariatul Artesana
scris 17 dec 2020

Platforma de investiții și management ROCA Investments, anunțată în premieră de Profit.ro, intră în acționariatul Artesana, brand românesc de produse lactate artizanale de pe piața locală, prin achiziția unui pachet de 20% din acțiuni.

Pe termen scurt și mediu, ROCA și Artesana se vor concentra pe construcția și dotarea unei noi fabrici de lactate, care va crește capacitatea de producție a companiei de cel puțin trei ori. 

Pe piață de doi ani, Artesana International, controlată de familia Daniel Donici (55%) și Alina Donici (40%) și de Sergiu Mulțescu (5%), conform termene.ro, cu sediul în Tecuci (județul Galați), a avut anul trecut afaceri de 14,4 milioane lei și un profit de 223.922 lei, cu circa 20 de angajați. Produsele brandului sunt livrate prin intermediul a circa 780 de magazine.

Circa 25% dintre români consumă de două și chiar de trei ori mai mult pește decât acum cinci ani. “Oamenii au început să-i asculte pe nutriționiști. Există și persoane încă ancorate în obiceiurile vechi și care evită carnea de pește.” CITEȘTE ȘI Circa 25% dintre români consumă de două și chiar de trei ori mai mult pește decât acum cinci ani. “Oamenii au început să-i asculte pe nutriționiști. Există și persoane încă ancorate în obiceiurile vechi și care evită carnea de pește.”

„Compania este la începutul unei etape de dezvoltare, cu perspective de creștere organică și multiple posibilități de extindere într-un sector aflat pe un trend de consolidare. Dincolo de asta, argumentele care au stat la baza deciziei de a deveni acționari în Artesana au fost potențialul de scalare a companiei, care acționează într-un domeniu vizat de ROCA, și în același timp conexiunea pe care am simțit-o cu familia Donici, cu care împărtășim aceeași valori și principii”, spune Ionuț Bindea, Investment Manager ROCA Investments.

Început ca un mic business de familie în 2007, Artesana comercializează în prezent produse lactate artizanale naturale premium. Ca urmare a creșterii cererii de produse 100% naturale, Fabrica Artesana din Tecuci a atins pragul maximum al capacității sale de producție. Pentru a acoperi cererea în creștere, familia Donici împreună cu echipa ROCA vor dezvolta o nouă fabrică pe terenul existent din Tecuci, în vederea triplării capacitații de producție. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 4,6 milioane euro.

„ROCA a apărut în momentul în care aveam nevoie de un partener care să se implice alături de noi în business ca să putem duce compania la un alt nivel, în care să răspundem cererii pieței de produse lactate artizanale la volumele necesare", a spus Daniel Donici, Co-Managing Partner Artesana, și care conduce businessul de familie alături de soția sa.

Valoarea pieței lactatelor a cunoscut o expansiune semnificativă în ultimii ani, ajungând la aproximativ 5,4 miliarde lei în 2020, o creștere de aproximativ 60% față de anul 2008, deși numărul companiilor a scăzut având în vedere trendul de consolidare din piață. Segmentul bio, în care Artesana este prezentă cu o gamă de produse variată, a beneficiat de o creștere accelerată prin popularizarea trendului de health and wellness, care devine din ce în ce mai apreciat de către consumatorii români.

Anterior, ROCA a mai investit în companii precum Frigotehnica (deținută  100%), BICO Industries (participație de 24%), Romcargo Maritim (participație de 60%), RDF Arad (participație de 40%), Electroplast SA (participație de  60%), MECANEX (participație de 30%), Piscicola SA (participație de 30%) și Yellow.Menu (participație de 30%).

ROCA Investments, platformă de private equity dedicată IMM-urilor românești, este o inițiativă a comunității antreprenoriale locale, reprezentată de mari antreprenori locali și de companii reputate și în poziții de leadership de piață, printre care: PIF Industrial (Grupul Dedeman), Dan Șucu (fondator Mobexpert), BT Investments SRL (divizia de investiții a Băncii Transilvania), Theodora Popa (Vice-Președinta Grupului Transavia), Adolf Bâclea, Cristian Ludovic Pop (Fondator Animax), Vetimex SRL (familia Korponay), dar și Impetum Investments, divizia de investiții a CITR și Andrei Cionca, CEO Impetum Group în nume personal. Inițiativa are scopul de a contribui la dezvoltarea calitativă, la consolidarea mediului economic național și la prosperitatea actuală și viitoare a României.

viewscnt
Afla mai multe despre
roca investments
artesana