Bursă - “Gaură” căscată de lipsa emisiunilor la un an. Titlurile de stat pentru populație scadente anul viitor s-au stabilizat la randamente de 6-7%

Bursă/Fonduri   
Bursă - “Gaură” căscată de lipsa emisiunilor la un an. Titlurile de stat pentru populație scadente anul viitor s-au stabilizat la randamente de 6-7%

După ce, pe valul de aversiune la risc dintre tururile de scrutin, obligațiunile guvernamentale cu scadențe apropiate de 1 an puteau fi găsite în piața reglementată chiar și la niveluri de peste 10%, randamentele au coborât treptat și au ajuns chiar și la niveluri anualizate de 5% pentru maturitatea mai 2026. Oferta, însă, este redusă sub aspectul volumelor și paleta instrumentelor se îngustează pentru ultima parte a anului viitor, conform analizei Profit.ro.

Cu modificări la cadrul fiscal operate la începutul acestei veri, investitorii din piețele de obligațiuni au reacționat pozitiv față de România, iar mișcarea de atenuare a dobânzilor s-a reverberat și pe segmentul de nișă al titlurilor de stat dematerializate pentru propulație promovate la Bursa de Valori București sub programul Fidelis.

Urmărește-ne și pe Google News

Titlurile denominate în lei și cu scadențe apropiate de un an s-au stabilizat în zona de 6-7%, ameliorare drastică după ce la jumătatea lunii mai, în contextul turbulențelor electorale, în piața secundară se găseau obligațiuni guvernamentale din Fidelis la ranamente anualizate și de peste 10%.

Proiect de stocare a energiei de peste 60 MWh la Toplița CITEȘTE ȘI Proiect de stocare a energiei de peste 60 MWh la Toplița

Cele 2 emisiuni în lei cu maturitate în februarie 2026 se tranzacționau ieri la niveluri în care randamentul dat de prețul “dirty” la ofertă erau de 6,80-6,85%. Pe scadența martie 2026 randamentele anualizate erau de 6,72% și 7,20% și pentru aprilie 2026 acestea erau de 6,70% și 7,04%.

Cele mai mici randamente pentru obligațiunile guvernamentale în lei din Fidelis erau cele la maturitatea din mai 2026, de 5-6%, trădând o curbă de randament inversată, în care investitorii văd puseul de dobânzi mai aproape în timp decât riscul pe termen lung.

Dividende cu randament de 5% pe piața AeRO CITEȘTE ȘI Dividende cu randament de 5% pe piața AeRO

Faptul că Ministerul Finanțelor a ales începând cu această vară să nu mai emită cu scadența la 1 an se reflectă într-o veritabilă “gaură” în curba de maturități, fără scadență de iunie și cu doar 3 emisiuni pentru a 2-a jumătate a anului.

Dacă Trezoreria rămâne fermă pe politica de a lăsa maturitatea de 1 an doar pentru titlurile emise fizic, din programul Tezaur, înseamnă că investitorii au puține variante de expunere pentru plasarea de bani în titluri de stat care să fie rambursate în 2026.

Emisiunea în lei cu scadența în august avea un randament anualizat de 7,22%, cea cu maturitate în octombrie 2026 de 7,53% și pentru titlurile scadente în decembrie 2026 deja randamentul urcă la 7,74%.

DOCUMENT Impozitul pe dividende sare la 16%. Ne-am întors înapoi cu 10 ani CITEȘTE ȘI DOCUMENT Impozitul pe dividende sare la 16%. Ne-am întors înapoi cu 10 ani

Dincolo de paleta limitată, paradoxal în contradicie cu ritmul de emitere lunar, problema mai este și de lichiditate. Dacă în alte etape investitorii găseau ușor titluri disponibile la vânzare pe primele paliere pentru a cumpăra fără probleme de câteva zeci de mii de lei titluri în interiorul scadențelor la un an, acum opțiunile se arată ca fiind înguste.

“Ask”-urile sunt sărăcăcioase pentru cele 13 emisiuni din Fidelis scadente anul viitor, cu până la 300 de bucăți pe nivelurile de cotare care oferă randamentele menționate mai sus. De exemplu, pentru una din emisiunile cu maturitate în 2026 pe primul nivel erau doar 8 titluri puse în vânzare, cee ace însemna echivalentul a mai puțin de 1.000 de lei la prețul “dirty”.

viewscnt
Afla mai multe despre
titluri de stat
fidelis
bvb
bursa
dobanzi
ministerul finantelor