După Luxemburg, obligațiunile verzi record ale Electrica ajung și la cota BVB

Piața de capital   
După Luxemburg, obligațiunile verzi record ale Electrica ajung și la cota BVB

Sursa foto: Konstantin Iuganov | Dreamstime.com

La jumătatea săptămânii viitoare, bondurile emise de Electrica și care au avut un nivel de suprasubscriere record pentru o companie românească vor fi listate la cota bursei de la București.

Obligațiunile verzi în valoare de 500 milioane euro remise de Electrica (EL) vor fi listate pe 30 iulie la Bursa de Valori București. Este o mutare în secvență scurtă după ce la jumătatea acestei luni autoritatea de resort din Luxemburg a aprobat cotarea pe platforma bursei din această țară a respectivei emisiuni de obligațiuni.

Urmărește-ne și pe Google News

Electrica a reușit să închidă în prima parte a acestei luni cu succes emisiunea de bonduri verzi pentru care a primit mandatul acționarilor toamna trecută. Titlurile senioare negarantate în valoare de 500 milioane euro au fost plasate pe 5 ani la un preț competitiv de 4,566% (MS + 230 bps).

GRAFIC Explozia indicelui BET a adus piața ETF-urilor la pragul de 600 milioane lei. Sunt instrumentele financiare care funcționează ca antidot la majorarea taxei pe dividende CITEȘTE ȘI GRAFIC Explozia indicelui BET a adus piața ETF-urilor la pragul de 600 milioane lei. Sunt instrumentele financiare care funcționează ca antidot la majorarea taxei pe dividende

Cererea din partea investitorilor la prețul final a depășit oferta de peste 11,5 ori, marcând un record în emisiunile de obligațiuni ale companiilor românești. Totodată este cel mai mare exercițiu de pe piața instrunmentelor cu venit fix derulat de o societate românească având profil non-financiar.

Finanțările atrase prin aceste obligațiuni ar urma să fie eligibile pentru investiții în proiecte „verzi”, în cea mai mare parte în domeniul energiei regenerabile. Electrica intenționează să investească anual 1,6 miliarde lei în proiecte din domeniul energiei regenerabile în anii 2025-2029 în total (6,4 miliarde lei), care vor fi finanțate în cea mai mare parte din emisiuni de obligațiuni.

DOCUMENT Impozitul pe dividende sare la 16%. Ne-am întors înapoi cu 10 ani CITEȘTE ȘI DOCUMENT Impozitul pe dividende sare la 16%. Ne-am întors înapoi cu 10 ani

Emitentul are un rating de BBB- (Stabil) acordat de către Fitch, iar ratingul estimat al emisiunii este de BBB-.

Electrica a mandatat BCR, BNP Paribas, CITI, ING, J.P. Morgan și Raiffeisen Bank, în calitate de Joint Global Coordinators și Joint Bookrunners, precum și BT Capital Partners, IMI-Intesa Sanpaolo, Societe Generale și UniCredit, în calitate de Joint Bookrunners, pentru a organiza întâlniri cu investitorii in instrumente cu venit fix, în vederea plasării acestei emisiuni de obligațiuni.

EXCLUSIV Lansările pregătite de fintech-ul NAGA în România: Vedem un potențial mare de dezvoltare și vrem să fim parte din acest proces; discuții cu fonduri de investiții CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Lansările pregătite de fintech-ul NAGA în România: Vedem un potențial mare de dezvoltare și vrem să fim parte din acest proces; discuții cu fonduri de investiții

Obligațiunile ar urma să marcheze tranziția către o finanțare mai centralizată a companiei, la nivel de holding. Noua emisiune de bonduri vine împreună cu un credit sindicalizat de 3,1 miliarde lei, semnată în luna aprilie a acestui an și în același timp, conducerea companiei este în discuții și pentru asigurarea unor linii de finanțare de la organizații bancare suprastatale.

Electrica și-a redus la 45% datoria pe termen scurt în martie 2025, față de un nivel de 80% din total la sfârșitul lui 2023 și obiectivul este pentru extinderea maturităților, spune Fitch Ratings care anticipează un câștig pre-taxare EBITDA de 1,5 miliarde lei  pentru anul în curs și anticipează contribuții suplimentare de la business-ul generat de noile investiții începând cu anul 2027.

viewscnt
Afla mai multe despre
electrica
bursa
bvb
obligatiuni
fitch