Contractul pentru canalul Siret - Bărăgan se va semna în maxim o săptămână și în două luni vor începe lucrările la această construcție, a declarat, marți, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin-Ionuț Barbu, la cea de-a opta ediție a FoodIntelForum, eveniment reprezentativ pentru agribusiness, producția alimentară, producția de băuturi, retail și HoReCa.
'Dacă vorbim de canalul Siret - Bărăgan, am fost promotorul implementării acestui program. Probabil, în maximum o săptămână se semnează contractul și în două luni vor începe lucrările la canalul Siret Bărăgan, minimum 35 km, unde aproape 400.000 de hectare le vom iriga gravitațional, pe treapta a patra și a cincea de pompare, apă pe care o aducem din Dunăre', a precizat ministrul, potrivit Agerpres.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
La finalul lunii februarie, ministrul declara că există credite de angajament prevăzute în acest an pentru infrastructura principală de irigații, inclusiv pentru Canalul Siret-Bărăgan, care se ridică la 2,8 miliarde de lei, iar pentru cele 41 de amenajări aflate în lucru mai există un miliard de euro.
'Trebuie să facem investiții pe infrastructura principală de irigații, acolo unde fermierii au accesat fonduri europene. Avem credite de angajament 2,8 miliarde de lei, pentru noi contracte, inclusiv pentru Siret - Bărăgan, și un miliard de euro pentru cele 41 de amenajări pe care le avem în lucru în momentul de față. Până acum avem reabilitate 1,4 milioane de hectare și complementar am avut o alocare de 500 de milioane de euro din Planul Strategic pentru infrastructura secundară de irigații, prin care încă 680.000 de hectare vor fi reabilitate, cu echipamente cu tot de irigat. Este vorba de un sprijin de 1,5 milioane de euro fără cofinanțare, inclusiv TVA este eligibil', a subliniat Barbu.
De asemenea, ministrul a precizat că sunt prevăzute și anul acesta sume în buget pentru a da fermierilor apă gratuită pe infrastructura principală de irigații.
'La sfârșitul lunii aprilie ar trebui să fim cu utilajele pe Canalul Siret - Bărăgan. A fost o licitație, contestată la CNSC, dar am înțeles că a trecut. Au depus oferte două consorții mari, formate din firme românești', a mai spus Barbu.

Canalul Magistral Siret - Bărăgan, un proiect început în anul 1986 pe râul Siret, între Barajul Călimănești și Lacul Dridu, trebuia să aibă o lungime de 198 de kilometri, iar construirea sa urma să aducă beneficii economice pe trei planuri: asigurarea apei pentru irigații în Bărăgan, reducerea riscului producerii de inundații în lunca Siretului și utilizarea sa ca rută pentru transportul naval de mărfuri. În anul 2012 se estima că pentru realizarea acestui proiect ar fi nevoie de o investiție de 3,5 miliarde de euro, iar finalizarea sa ar fi putut asigura irigarea a 10% din terenul agricol al României. Acesta, însă, a intrat într-un proces de degradare continuă a lucrărilor aflate în diverse faze de execuție, fiind necesară intervenția de urgență prin lucrări de reabilitare, modernizare și punere în valoare.
Potrivit datelor furnizate de Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), realizarea acestui obiectiv de investiții va permite irigarea cu cheltuieli minime a suprafețelor agricole, întrucât aducțiunea apei este gravitațională. În prezent, proiectul se află în etapa I pentru primii 23 km ai tronsonului I, cu o lungime de 50 km, aflat pe raza județului Vrancea.