Mai puțină miere de salcâm

Agribusiness   
Mai puțină miere de salcâm

Mai mult de jumătate din pădurile de salcâm din țară au fost calamitate de înghețul târziu din luna aprilie, context în care și producția de miere de salcâm va fi cu cel puțin 50% mai mică față de un an normal din punct de vedere meteorologic.

'Înghețul târziu a afectat baza meliferă de pe întreg teritoriul țării. Pădurile de salcâm au fost calamitate în proporție de peste 50%, după cele câteva zile cu temperaturi de - 7 grade Celsius. Mugurele floral care exista atunci, de câțiva milimetri, a înghețat, s-a uscat și a căzut. Au dat alți muguri, adventiști, din care iasă o floare mai mică, dar care nu secretă nectar. Din păcate, anul acesta nu o să avem miere de salcâm', a declarat vicepreședintele Asociației Crescătorilor de Albine (ACA) Hunedoara, Tiberiu Korb.

Urmărește-ne și pe Google News
Auchan va închide 25 de supermarketuri în Spania și va desființa peste 700 de locuri de muncă CITEȘTE ȘI Auchan va închide 25 de supermarketuri în Spania și va desființa peste 700 de locuri de muncă
Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene

O parte din apicultorii hunedoreni au plecat în pastoral cu stupii la pădurile de salcâm din sudul țării, pentru a mai recupera din pierderi, însă previziunile sunt incerte, scrie Agerpres.

'Nu avem ce face decât să mergem înainte, să încercăm să ținem familiile de albine puternice. Trăim cu speranța că a mai rămas ceva floare de salcâm în pădurile de la Dunăre, care se întind pe câteva mii de hectare', a completat reprezentantul stuparilor.

Potrivit acestuia, înghețul a creat probleme și la pomii fructiferi sau la alte tipuri de plante cu potențial pentru albine.

FOTO România primește 10 milioane franci elvețieni din partea Elveției pentru a dezvolta educația duală CITEȘTE ȘI FOTO România primește 10 milioane franci elvețieni din partea Elveției pentru a dezvolta educația duală

Pe de altă parte, vicepreședintele ACA Hunedoara a atras atenția asupra continuării tratamentelor împotriva dăunătorilor la albine, în special la parazitul Varroa Jacobsoni.

'Deși este cam târziu, vreau să le amintesc apicultorilor care nu au plecat încă de acasă, în pastoral, și nu au pus magaziile pe stupi, că încă mai pot face tratamente pentru Varroa Jacobsoni. Tratamentul cu Varachet, un produs românesc, are rezultate foarte bune. Pentru cei care au pus deja magaziile pe stupi se pot face tratamente cu acizi organici', a explicat Tiberiu Korb.

Anul trecut familiile de albine au fost afectate puternic de atacul Varroa Jacobsoni și majoritatea stupilor au ieșit slăbiți din iarnă, cu excepția situațiilor în care tratamentele împotriva acestui parazit au fost aplicate la timp și corect, a adăugat vicepreședintele ACA Hunedoara. 

viewscnt
Afla mai multe despre
miere
salcam