ANUNȚ A doua țară din Europa care legiferează circulația mașinilor autonome

Auto/Transporturi   
ANUNȚ A doua țară din Europa care legiferează circulația mașinilor autonome

Autoritățile din Cehia au aprobat cadrul legal care va permite circulația mașinilor cu tehnologie de autonomie Level 3, începând de anul viitor. Cehia devine a doua țară europeană cu o legislație dedicată acestui tip de vehicule, după Germania.

Mașinile Mercedes EQS echipat cu sistemul Drive Pilot și BMW Serie 7 echipată cu Personal Pilot, ambele cu sisteme de autonomie de Nivel 3 (Level 3 SAE), vor putea circula începând de anul viitor și pe autostrăzile din Cehia, în anumite condiții, după ce acest lucru era deja posibil în Germania.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Imagini cu tronsonul de autostradă care va fi deschis în următoarele ore CITEȘTE ȘI VIDEO Imagini cu tronsonul de autostradă care va fi deschis în următoarele ore

Modelele Mercedes și BMW sunt primele din Uniunea Europeană omologate cu tehnologia de conducere autonomă, dar nu sunt singurele în producție la nivel global, ceea ce înseamnă că atât Tesla, cât și producătorii chinezi care vând deja mașini cu această tehnologie în China ar putea, teoretic, să obțină o omologare europeană.

Odată cu adoptarea legislației specifice din Cehia, mașinile care merg singure vor putea circula legal iar condițiile răspunderii juridice pentru orice eveniment sunt clar prevăzute de actele normative.

Cele două asociații ale industriei auto din Cehia și Ministerul Transporturilor din această țară au semnat un memorandum pentru definirea regulilor ce vor sta la baza aplicării legislației în materie de mașini automatizate, după cum anunță autoritățile cehe.

EXCLUSIV Renault și Ford transmit Guvernului român: Taxele vor mări semnificativ prețurilor mașinilor. Ramificații economice profund nefavorabile CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Renault și Ford transmit Guvernului român: Taxele vor mări semnificativ prețurilor mașinilor. Ramificații economice profund nefavorabile

Nivelul 3 de autonomie înseamnă că mașina trebuie să aibă la volan un șofer care poate lăsa direcția, accelerația și frânele în voia computerului central al mașinii, dar trebuie să supravegheze drumul și să intervină ori de câte ori sistemul îi cere acest lucru sau intervine o situație de urgență.

Viteza maximă cu care vor putea rula mașinile cu autonomie Level 3 va fi de 95 km/h, atunci când este activat sistemul automatizat de conducere, iar acest lucru va putea fi făcut doar pe autostrăzi.

Vor avea drept de rulare în Cehia atât mașinile omologate local, cât și cele înmatriculate în Germania și Austria, echipate cu această tehnologie.

Noua lege are prevederi referitoare la nivelurile superioare de autonomie, Level 4 și Level 5, o categorie în care intră și robotaxi-urile și vehiculele de livrare fără șofer, dar termenul prevăzut pentru ca acestea să poată circula legal este 2027.

Nouă operațiune la Adesgo, cel mai mare producător de dresuri și lenjerie din România CITEȘTE ȘI Nouă operațiune la Adesgo, cel mai mare producător de dresuri și lenjerie din România

Până acum, după China, doar în SUA, în statele California și Nevada, a fost reglementată circulația mașinilor autonome Level 3, acestea fiind și statele în care Mercedes și-a omologat sistemul Drive Pilot.

Stellantis și Volkswagen au anunțat că au finalizat sau urmează să lanseze pe piață propriile autoturisme cu sisteme de conducere Level 3, în timp ce Renault a transmis că abandonează investițiile în această tehnologie din cauza costurilor prea ridicate.

În același timp, pe segmentul de vehicule de transport de tip robotaxi, VW a lansat deja împreună cu Moia o flotă de ID.Buzz, în Hanovra, fiind prima companie care obține o licență în acest sens.

EXCLUSIV Ionuț Negoiță, cu extindere agresivă pe sectorul rezidențial, anunță după majorarea TVA la tranzacțiile imobiliare: Vin efecte negative în lanț! CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Ionuț Negoiță, cu extindere agresivă pe sectorul rezidențial, anunță după majorarea TVA la tranzacțiile imobiliare: Vin efecte negative în lanț!

Decizia Cehiei de legiferare a circulației vehiculelor autonome face parte din strategia acestei țări în domeniul auto, în condițiile în care mai mulți producători globali de vehicule și-au construit fabrici în Cehia și și-au anunțat intenția de a echipa mașinile cu astfel de tehnologii. Autoritățile cehe au declarat că și-au propus să facă din Cehia liderul global al mobilității autonome, prin susținerea acestui tip de vehicule, care oferă un nivel ridicat de siguranță pe șosele.

Anul acesta, în primele cinci luni ale anului, Cehia a produs 611.000 de vehicule, aproape cât a produs România în tot anul 2024. Dintre aceste vehicule, 92.000 au fost complet electrice și alte 26.500 au fost PHEV.

viewscnt
Afla mai multe despre
masini autonome
level 3
autonomie nivel 3
masini fara sofer
mercedes eqs