BYD pornește producția în prima uzină din afara Chinei, cumpărată de la Ford, în speranța că va scăpa de taxele vamale

Auto/Transporturi   
BYD pornește producția în prima uzină din afara Chinei, cumpărată de la Ford, în speranța că va scăpa de taxele vamale

BYD a început să producă automobile în prima sa uzină din afara Chinei, în care vor fi asamblate, pentru început, trei modele. Uzina a fost cumpărată de la Ford și va avea o capacitate de producție limitată.

Brazilia este prima țară din lume după China în care BYD a obținut două performanțe importante. În luna iunie, marca chineză a devenit cea mai vândută de pe această piață, depășind Fiat, iar pe 1 iulie compania a inaugurat producția în prima uzină din afara Chinei.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ Crește puternic amenda pentru lipsa rovinietei la autoturisme. Crește și rovinieta de aproape două ori CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Crește puternic amenda pentru lipsa rovinietei la autoturisme. Crește și rovinieta de aproape două ori

Uzina din Camacari, Brazilia, va fabrica modelele BYD Dolphin Surf (vândut sub numele Mini pe această piață și de Seagull în China), Song Pro și King. Capacitatea totală a fabricii este de 150.000 de unități anual, așa cum a fost construită de Ford. Americanii au vândut fabrica în 2024 celor de la BYD pentru suma de 55 de milioane de dolari, timpul necesar pregătirii și modernizării liniilor de fabricație fiind mult mai scurt decât în cazul unei fabrici construite de la zero.

Uzina va putea să asambleze mașinile cu ajutorul seturilor de componente SKD, prefabricate în China și exportate în Brazilia, de aceea principala calitate a acestei uzine sunt cele 26 de depozite logistice în care vor ajunge kiturile SKD din China.

ANUNȚ Peste 400 kilometri noi de autostradă pregătiți în România CITEȘTE ȘI ANUNȚ Peste 400 kilometri noi de autostradă pregătiți în România

BYD a anunțat că investiția programată pentru această uzină se ridică la circa un miliard de dolari, din care aproximativ un sfert au fost deja investiți în modernizare. Sunt preconizate 10.000 de noi locuri de muncă în fabrică și la furnizori, cu un număr de circa 3000 de noi locuri de muncă estimate pentru uzina propriu-zisă, care se vor adăuga la cele 1000 existente.

Principala provocare a transformării uzinei a fost adaptarea la producția de vehicule electrice și PHEV, singurele motorizări pe care BYD le mai propune clienților săi de pe piețele globale.

Constructorul chinez de automobile a transmis că intenționează să utilizeze pe viitor și secțiile de presaj, sudură, vopsitorie pentru o localizare mai bună a producției. Deocamdată, principalul furnizor de componente este Continental, de la care vor fi cumpărate anvelopele.

Brazilia și-a majorat taxele vamale pentru vehicule electrice și PHEV cu puțin timp înainte de lansarea producției în uzina BYD, dar pentru producătorul chinez inaugurarea fabricii nu rezolvă această problemă, deoarece taxele vor fi aplicate și mașinilor fabricate din kituri SKD. Mașinile electrice importate (integral sau sub formă de SKD) vor trebuie să plătească 25% tarife vamale, iar cele PHEV – 28%.

Dacia atinge o nouă cotă de piață record în Franța și depășește pragul de două milioane de mașini vândute CITEȘTE ȘI Dacia atinge o nouă cotă de piață record în Franța și depășește pragul de două milioane de mașini vândute

BYD nu are o imagine foarte bună în Brazilia, din cauza unui scandal provocat de o investigație a procurorilor brazilieni finalizată cu un dosar penal pentru „trafic de persoane și condiții de muncă similare sclaviei”. Faptele au fost comise, susțin procurorii, pe timpul modernizării fabricii BYD, victimele fiind 220 muncitori chinezi aduși de un subcontractor al BYD să lucreze la acest obiectiv.

Vânzările BYD pe piața din Brazilia au crescut în 2025 la peste 20.000 de unități, în primul trimestru, ceea ce face din marca chinezească liderul pieței locale, peste liderul tradițional, Fiat.

Austria expulzează oficial un sirian, o premieră în UE CITEȘTE ȘI Austria expulzează oficial un sirian, o premieră în UE

BYD se pregătește să finalizeze și în Europa o uzină, în Ungaria, în care va produce cel puțin unul dintre modelele vândute local, Atto 2, însă nu este exclus să vedem și alte modele, având în vedere nevoia companiei de a evita plata taxelor vamale din UE.

Grupul BYD a anunțat un volum de 377.628 de autoturisme vândute la nivel global, în iunie, în creștere cu 11% față de iunie 2024. Puțin mai mult de jumătate (54,8%) au fost electrice, respectiv 206.884 unități, care au crescut față de anul trecut cu 42,5%. Din totalul vânzărilor, 90.049 de vehicule au fost exportate, cu 233% mai multe decât în urmă cu un an.

Pe întreg semestrul, vânzările BYD s-au ridicat la 2,11 milioane de unități, în creștere cu 31,5% față de anul trecut. Exporturile grupului chinez au crescut la 464.266 de vehicule, reprezentând peste 20% din totalul vânzărilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
byd
fabrica byd
vanzari byd