Credite de sute de milioane de lei, cu garanții de stat, aprobate de Guvern pentru TAROM și Blue Air

Credite de sute de milioane de lei, cu garanții de stat, aprobate de Guvern pentru TAROM și Blue Air
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 aug 2020

Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență privind instituirea unei scheme de garanții de stat pentru companiile aeriene Tarom și Blue Air în vederea compensării pierderilor suferite ca urmare a pandemiei COVID-19. În cazul Tarom vor fi acordate garanții de stat pentru un credit în sumă de 317 milioane lei, iar pentru Blue Air de 300 de milioane lei, date care confirmă informațiile anunțate anterior de Profit.ro.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Executivul arată că schema este similară celor adoptate și de alte state europene pentru salvarea companiilor naționale de aviație în contextul pandemiei de Covid-19.

DOCUMENT Guvernul a prelungit starea de alertă cu încă 30 de zile. ​Restricțiile pentru restaurante se mențin, dar cu prelungirea programului pentru terase. Purtarea măștii în anumite spații publice - obligatorie CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul a prelungit starea de alertă cu încă 30 de zile. ​Restricțiile pentru restaurante se mențin, dar cu prelungirea programului pentru terase. Purtarea măștii în anumite spații publice - obligatorie

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, afirma recenrt că a fost aprobat un plan de restructurare în Consiliul de Administrație al TAROM, aratându-se încrezător că această companie ”va fi salvată”.

Anterior, tot ministrul Transporturilor arăta că statul român ar trebui să aloce fonduri pentru "salvarea" Blue Air, dar și să devină acționar la această companie.

Blue Air, cel mai mare transportator aerian român și al doilea mare jucător pe piața locală, după rivalul ungar Wizz Air, a declanșat recent procedura de concordat preventiv, un mecanism de evitare a insolvenței, care permite unei companii să propună creditorilor săi un plan de redresare și plată a datoriilor.

CEO-ul Blue Air, Oana Petrescu, a declarat atunci pentru Profit.ro că a recurs la acest mecanism pentru a evita poprirea conturilor companiei și intrarea într-un blocaj, permițând continuarea normală a activității.

Blue Air și TAROM au primit deja avizul de la București pentru ajutoare de stat, în contextul coronavirus.

Autoritățile locale vor primi 100 milioane euro pentru achiziția a 500.000 de laptouri și tablete destinate elevilor CITEȘTE ȘI Autoritățile locale vor primi 100 milioane euro pentru achiziția a 500.000 de laptouri și tablete destinate elevilor

Blue Air a fost înființată în 2004 și s-a dezvoltat de-a lungul anilor devenind un operator aerian paneuropean, cu baze operaționale în România, Cipru, Italia și Marea Britanie.

Afacerea a fost lansată de Nelu Iordache, condamnat însă în decembrie 2017 la șase ani și trei luni de închisoare în dosarul privind deturnarea fondurilor pentru primul tronson al autostrăzii Nădlac - Arad, în care a fost înregistrat un prejudiciu de 1,2 miliarde de lei în dauna CNADNR, a unei bănci și a unei firme de construcții din Spania.

Blue Air operează în actuala formulă din 2013, când Airline Management Solutions SRL a preluat, în urma unei licitații, afacerea Blue Air, aflată în insolvență.  

În urmă cu 3 ani, Profit.ro relata un caz inedit, în care Bata Sky Imobiliare, fosta companie Blue Air Transport Aerian, a fost trecută, după aproape 3 ani și jumătate, din faliment în insolvență, tribunalul admițând cererile formulate în acest sens de proprietarul Nelu Iordache și compania acestuia Romstrade și revocându-și, practic, propria decizie, operațiune în premieră în România.

Ședință roșie pe bursele europene după ce Marea Britanie a impus intrarea în carantină pentru persoanele venite din Franța și Olanda CITEȘTE ȘI Ședință roșie pe bursele europene după ce Marea Britanie a impus intrarea în carantină pentru persoanele venite din Franța și Olanda

În 2016, Blue Air a devenit cea mai mare companie aeriană românească, depășind în premieră compania de stat Tarom după numărul de pasageri transportați. Compania low-cost operează zboruri către circa 100 de rute, din 16 țări, având opt baze operaționale, în București, Bacău, Cluj-Napoca, Constanța, Iași, Larnaca, Liverpool și Torino.

În toamna anului 2018, Blue Air a cumpărat compania aeriană națională a Republicii Moldova, Air Moldova, cu 2,5 milioane euro, preluând totodată datorii de 61,2 milioane euro.

În 2019, Blue Air a înregistrat o cifră de afaceri de 2,19 miliarde de lei, în scădere cu 5,4% față de anul precedent. În schimb, cum a anunțat recent Profit.ro, prin reducerea cheltuielilor totale cu peste 8%, operatorul aerian a revenit pe câștig după trei ani, cu un profit net de 72,2 milioane de lei, de la o pierdere netă de 145,6 milioane de lei în 2018. În intervalul 2016 - 2018, compania a fost pe minus.

Creanțele au crescut cu 66,4%, la 156,3 milioane de lei, iar datoriile totale au urcat cu 4%, la 64,64 milioane de lei, conform datelor www.termene.ro.

Numărul mediu de salariați a urca cu 2,1%, la 1.145 persoane.

Planurile de viitor erau avansate ca fiind pregătirea pentru toamna anului 2020 a lansării pe bursă a unei emisiuni de obligațiuni în cuantum de 50-60 milioane euro, operațiune care poate fi urmată de o listare efectivă, după 2 ani. Ulterior, pe fondul pandemiei de coronavirus, compania aeriană a cerut și obținut de la Guvern un ajutor de stat.

Compania a calculat însă că, odată cu reluarea programului normal de zbor, va fi în măsură să genereze, în următoarele 18 luni, veniturile necesare atât plății datoriilor eșalonate, care vor constitui parte a procedurii de concordat, cât sș a datoriilor către pasageri și agenții, în timp ce pierderile directe generate de pandemie vor fi acoperite prin ajutorul de stat.

Profit.ro a anunțat recent că grupul German Airways (denumit anterior Zeitfracht Luftfahrt), cu operațiuni în logistică, transport naval și imobiliar, dar și în aviație, a ieșit surprinzător de rapid și de discret din acționariatul Blue Air.

E.ON și MOL vor monta în acest an 40 de stații de încărcare rapidă a mașinilor electrice CITEȘTE ȘI E.ON și MOL vor monta în acest an 40 de stații de încărcare rapidă a mașinilor electrice

În ianuarie 2019, Profit.ro a anunțat în premieră că grupul german Zeitfracht cumpără un pachet de acțiuni la compania low-cost Blue Air, care-i va asigura o poziție de control. Blue Air era din 2018 partenerul strategic al Zeitfracht pe piața din Germania, unde opera la Hamburg, Köln, München, Stuttgart.

Grupul german, fondat în 1952, dorea dobândirea controlului în comun, nu preluarea integrală a companiei aeriene. Anterior, în toamna anului 2017, achiziționase WDL Aviation, care închiriază aeronave pentru companii precum Lufthansa, City Line, easyJet, Germanwings, Air France, British Airways, SAS și KLM, după ce preluase și filiala Leisure Cargo de la falimentara Air Berlin.

Tranzacția cu Blue Air a fost finalizată o lună mai târziu, iar în luna mai a anului trecut germanii și-au adus și un reprezentant în board, odată cu instalarea unei noi conduceri.

Între timp, însă, surprinzător de rapid, germanii au ieșit din acest business.

ROMATSA, amendată pentru impunerea unui criteriu de vârstă controlorilor CITEȘTE ȘI ROMATSA, amendată pentru impunerea unui criteriu de vârstă controlorilor

La TAROM, Guvernul este într-un moment în care pregătește și reduceri de personal.

În aprilie, peste 1.100 de angajați ai TAROM au intrat în șomaj tehnic.

Compania a fost înființată în 1954.

TAROM a estimat pierderi de 171,37 milioane lei pentru 2019, la venituri totale de 1,51 miliarde lei. Ultimul an în care compania aeriană a înregistrat profit a fost 2007.

În 2018, TAROM a avut pierderi de 182,77 milioane lei și venituri totale de 1,38 miliarde lei, potrivit datelor raportate Ministerului de Finanțe.

Compania are peste 1.900 de angajați. Câștigul mediu lunar pe salariat determinat pe baza cheltuielilor de natură salarială a fost stabilit la 7.835 lei în 2019.

TAROM a transportat în 2018 circa 2,9 milioane de pasageri, cei mai mulți pasageri din ultimul deceniu.

viewscnt
Afla mai multe despre
blue air
insolventa
concordat preventiv