După o lună cu o creștere foarte mare, Dacia are din nou un rezultat slab, în luna aprilie, cu un volum vândut mai mic decât în urmă cu un an, dar și cu mult sub cel de luna trecută. Motivele ar putea fi legate de livrările întârziate către clienți, conform analizei Profit.ro.
Dacia a înmatriculat în luna aprilie doar 5.122 de autoturisme pe piața din Germania, cea mai mare piață auto din Europa, după ce în luna precedentă vânzările mărcii românești ajungeau la un nivel foarte bun, de aproape 7.000 de vehicule.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
Scăderea față de aprilie 2024 este de 10 procente, dar cea față de martie 2025 este de nu mai puțin de 26 de procente, situație care duce la scăderea cotei de piață a mărcii la 2,5%.
Dacia a fost depășită, în urma acestui declin de moment, de mărci mai slabe istoric pe această piață, precum Fiat, Kia sau Peugeot. Rivalii principali, Citroen, au avut în schimb o evoluție și mai proastă, cu -13,5% și doar 4.600 de autoturisme înmatriculate, astfel că Dacia își păstrează o distanță de siguranță față de francezi.
A crescut în schimb Renault (+3,6%, 4.243 unități) și este posibil ca o revenire a interesului germanilor față de modelele Renault să afecteze parțial și Dacia. Modelele accesibile ale mărcii franceze, precum Clio, Captur și, mai ales, noul Symbioz, intră într-o competiție inevitabilă cu modelele Sandero Stepway și Duster, în toate showroom-urile dealerilor în care ambele mărci sunt prezente.
După patru luni, Dacia are un volum total înmatriculat de 22.585 autoturisme, ceea ce reprezintă o scădere de 6,9% față de anul anterior.
Lansarea modelului Bigster și creșterea livrărilor Duster 3 aar putea îmbunătăți situația în următoarele luni, dar contextul economic european incert nu garantează acest lucru.

Luna trecută, piața auto din Germania a înregistrat un ritm stabil comparativ cu anul precedent, având 242.728 de autoturisme înmatriculate, cu numai 0,7% mai puține. Mai multe mărci au avut scăderi mari, de două cifre, iar liderul pieței, marca VW, a pierdut 2,7% față de anul trecut.
La fel Mercedes, Hyundai sau Toyota. Au crescut, în schimb, BMW, Skoda, SEAT, Opel sau Ford.
Pe segmentul de mașini electrice, vânzările au crescut simțitor, dar avansul s-a resimțit în special la mărcile germane, Volkswagen raportând cifre foarte bune de vânzări pentru familia ID. Au crescut parțial și unele mărci chinezești, cum sunt MG (1.747 unități, +34%), BYD (1.566 unități, +755%), Leapmotor (314 unități, nou intrat pe piață) sau Polestar (303 unități, +47%).

Marea lovitură a fost dată de piața germană mărcii Tesla, care a suferit o nouă prăbușire: cu doar 885 de autoturisme înmatriculate, nu doar că a fost depășită de mai multe branduri din China, dar a înregistrat o scădere de 46% față de aprilie 2024, ajungând, după patru luni, la peste 60% declin pe piața din Germania.
Riscul ca Tesla să devină nerelevantă pentru această piață, în pofida lansării faceliftului Model Y, este foarte mare, cu tot cu uzina din Berlin, care produce în acest moment mașini electrice scumpe, în țara cu salarii uriașe.