Într-o perioadă în care constructorii auto sunt mult mai interesați să nu primească amenzi uriașe din cauza emisiilor de CO2 decât să facă profit cu mașinile electrice, Ford a reușit să-și îmbunătățească parțial ecuația afacerii diviziei Model e, dar rămâne în continuare cu pierderi mari pentru fiecare vehicul electric vândut.
Ford a pierdut 27.387 de dolari pe fiecare mașină electrică vândută în primul trimestru al acestui an, chiar dacă banii au fost cheltuiți de divizia electrică Model e inclusiv pe proiectele de cercetare - dezvoltare și pe programele de lansare și marketing ale mașinilor electrice, nu doar pe producția în sine.
Pierderea totală pe segmentul de mașini electrice a Ford a fost, în trimestrul 1, de 850 milioane de dolari, ceea ce sugerează o reducere drastică a cheltuielilor acestei divizii.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene

Divizia Model e a Ford a avut venituri în primul trimestru al acestui an în valoare de 1,2 miliarde dolari, o sumă care a crescut de peste 10 ori față de anul trecut, în trimestrul 1. Asta înseamnă că Ford a încasat 38.710 dolari, în medie, pentru fiecare automobil electric vândut în trimestrul 1 al lui 2025.
În același timp, veniturile diviziei au scăzut cu aproximativ 200 de milioane față de trimestrul anterior, T4 2024, când se înregistra o pierdere a diviziei Model e de 1,39 miliarde dolari. Și volumul vândut a fost mai mare, 37.000 de vehicule complet electrice, în ultimul trimestru al anului trecut. Veniturile per vehicul erau în T4 aproape identice cu cele din primul trimestru al acestui an.
Anul trecut, automobilele electrice vândute de Ford au generat venituri de 3,9 miliarde dolari, la un volum total de 105.000 vehicule vândute, dar și o pierdere de 5 miliarde dolari.
Constructorul american se așteaptă la o creștere importantă a vânzărilor de mașini electrice, odată cu lansarea celor trei modele fabricate la Craiova, de partenerii de la Ford Otosan.
Cele trei modele au intrat în segmentele cele mai accesibile de autoturisme și de LCV-uri cu propulsie electrică și urmează să îmbunătățească semnificativ performanțele financiare ale Model e, având costuri reduse de producție și volume mult mai mari vândute, comparativ cu gama deja existentă, formată din modelele produse în Germania, Capri și Explorer, și modelul Mustang Mach-E, produs în SUA.

Ford a înregistrat un declin neașteptat al performanțelor financiare ale companiei, în principal din cauza scăderii vânzărilor pe segmentele de bază, Ford Pro, de vehicule comerciale, și Ford Blue, de autoturisme cu combustie și hibride.
Veniturile totale ale companiei au fost de 40,7 miliarde dolari, în scădere cu 5 procente, iar câștigurile înainte de taxe (EBIT ajustat) s-au redus la un miliard, în scădere cu 63%. Profitul net al Ford a fost în trimestrul 1 din 2025 de numai 471 milioane dolari, în scădere cu aproximativ 900 de milioane față de rezultatul din trimestrul similar din 2024.

Ford a anunțat că își suspendă previziunile pentru acest an fiscal, din cauza impactului tarifelor vamale introduse de Administrația Trump. Compania a estimat la 1,5 miliarde dolari efectele tarifelor, dar a precizat că nu este la fel de expusă precum rivalii de la General Motors, care produc în afara SUA mai multe vehicule și componente.
Ford susține că a investit în producția din SUA, numai în ultimii 5 ani, 50 de miliarde dolari, iar anul trecut a cheltuit 35 miliarde dolari pe rețeaua de componente. Ford are 24 de unități de producție în SUA, iar 80% dintre componentele utilizate sunt conforme cu Acordul SUA – Mexic – Canada.