Renault va lansa la finalul acestui an un nou model în gama sa internațională, numit Boreal. Numele a fost deja dezvăluit, dar designul este ținut deocamdată secret, mașina aflându-se în perioada testelor dinaintea lansării, acoperită cu camuflaj specific.
Primele fotografii-spion arată însă fără dubiu faptul că Boreal este doar un Bigster mai evoluat, conform analizei Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Strategia internațională a Renault, anunțată de compania franceză în 2023, denumită în original Renault International Plan 2027, are ca obiectiv principal extinderea gamei pe piețele din afara Europei.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
La momentul anunțului, Renault a precizat că are o listă de opt noi modele pentru următorii patru ani, pentru a fi lansate pe piețele internaționale. Primul pe listă a fost Kardian, un crossover de clasă B care nu este altceva decât un Sandero Stepway mai bine echipat și cu un design modificat (foto principal).

Următorul model vine în acest an și este un Bigster redesenat și dotat cu echipamente specifice Renault, inclusiv un interior mai elegant. Numele lui este Boreal, care sugerează o legătură strânsă cu actualul Austral.
De asemenea, Renault a prezentat și conceptul unui nou pick-up, Niagara, continuatorul lui Oroch, care ar putea folosi platforma lui Bigster. Viitoarele modele Dacia, cunoscute și sun numele de cod C-Neo, ar putea face parte de asemenea din acest plan.
Principalele diferențe estetice între Bigster și Boreal vor fi în zona frontală, unde vom vedea noi faruri și o grilă specifică mărcii Renault, asemănătoare cu cea de pe Kardian, dar și în zona din spate, unde de asemenea vor fi prezente noi stopuri cu o formă tipică pentru Renault.

De asemenea, vor fi diferențe de motorizări, având în vedere că în America de Sud nu există restricțiile Europene privind emisiile. Se pare că motoarele de 1.3 litri cu patru cilindri care au dispărut de pe mașinile Dacia vor fi disponibile pentru clienții sud-americani, pentru a le oferi puteri mai mari, având în vedere cerințele din segmentul compact.
Extinderea gamei Renault se bazează pe o investiție de 3 miliarde de euro, bani necesari pentru cele opt modele, din care cinci vor fi în segmentele C și D, ceea ce înseamnă că marca mizează pe venituri suplimentare de la ele. În privința motorizărilor, Renault vrea să extindă și pe piețele non-europene versiunile hibrid și electrice, până la 30% din vânzări.
Renault va folosi două platforme pentru noile modele, din care una a grupului, flexibilă, multienergie, dedicată regiunilor America Latină, Africa de Nord, Turcia și India, și una destinată segmentelor D și E, preluată de la Geely. Este vorba despre platforma pe care chinezii au dezvoltat-o în Busan, Coreea de Sud, în uzina pe care au preluat-o de la Renault și în care francezii au rămas acționari.
Platforma Reanult este aceeași CMF-B LS (Low Specifications) de la Dacia, modificată pentru piețele din America de Sud, Africa și India, și permite producția de modele cu lungimi între 4 și 5 metri, cu ampatament între 2,6 și 3 metri și cu trei variante de console spate, ceea ce înseamnă că vor fi vor fi produse hatchback-uri, SUV-uri și pick-up.

Motorizările anunțate nu includ nicio variantă complet electrică, ci doar combustie, E85 (etanol), GPL, mild hybrid și full hybrid, cu tracțiune față și integrală. Conceptul Niagara este un exemplu al flexibilității acestei platforme, acesta având o motorizare hibridă și tracțiune integrală bazată pe un motor electric amplasat în spate. Este exact viitoarea motorizare 4x4 pe care Dacia o va introduce pe modelele Bigster, anul acesta, și Duster, de anul viitor.
Renault a anunțat că noua strategie internațională înseamnă separarea de modelele Dacia, care au reprezentat un procent semnificativ în vânzările din America Latină și pe alte piețe. După Kardian, Boreal va continua această separare vizuală. Teoretic, din toată gama Dacia, doar Duster va mai fi menținut în gama Renault pe piețele internaționale.
După cum a transmis deja Renault, viitorul SUV „high-tech” va fi vândut pe nu mai puțin de 70 de piețe din afara Europei, iar premiera sa va avea loc în Brazilia, acolo unde există deja un centru de cercetare și dezvoltare al Renault și o uzină în care vor fi produse noile modele
În discuțiile cu Profit.ro, reprezentanții Renault au respins în repetate rânduri ideea că marca ar urma să vândă modelul Bigster sub propriul brand, așa cum se întâmplă cu Duster, fiind evident faptul că încearcă să treacă sub tăcere legăturile dintre Dacia și noile modele Kardian sau Boreal.

Viitorul Renault Boreal va fi vândut în America de Sud, în Africa de Sud, în Australia și în Turcia, dar și pe alte piețe pe care Dacia nu este prezentă.
Mai multe fotografii pot fi văzute pe https://www.autossegredos.com.br/ și pe https://www.carscoops.com/2025/05/renault-boreal-spied-hiding-a-bigster-secret/