Banca Rusiei se așteaptă la o stabilizare a cotației barilului de petrol la 60 de dolari

VECINI   
Banca Rusiei se așteaptă la o stabilizare a cotației barilului de petrol la 60 de dolari

Banca Centrală a Rusiei vede o stabilizare a cotațiilor țițeiului la 60 de dolari pe baril, în condițiile în care se așteaptă la o redresare a cererii globale, în urma atenuării restricțiilor comerciale, se arată în minuta ședinței de politică monetară din 25 aprilie, publicată luni, transmite Reuters.

La reuniunea din aprilie, instituția a menținut rata dobânzii de referință la 21%, iar minuta Băncii prezintă factorii care au influențat decizia, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Rata anuală a inflației a stagnat. Cele mai semnificative scumpiri au fost în sectorul serviciilor CITEȘTE ȘI Rata anuală a inflației a stagnat. Cele mai semnificative scumpiri au fost în sectorul serviciilor
Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

'Cererea globală se va redresa deoarece taxele vamale și restricțiile comerciale se vor reduce, și ca rezultat al implementării de către Guvern a măsurilor de sprijin', a precizat Banca Centrală a Rusiei.

La bursa ICE Futures, cotația barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna iunie a crescut luni cu 2,43 dolari, ajungând la valoarea de 66,34 dolari, după ce Statele Unite și China au anunțat suspendarea - pe o perioadă de 90 de zile - a unei părți a taxelor vamale reciproce impuse în ultimele săptămâni. Știrea a amplificat speranțele în încheierea războiului comercial dintre cei mai mari consumatori mondiali de țiței.

Față de vârful de 82 de dolari pe baril atins în 15 iunie, cotația petrolului a scăzut cu aproximativ 20%.

Banca Centrală a Rusiei se așteaptă la un impact limitat asupra economiei țării de pe urma taxelor vamale, în special în urma scăderii cotației petrolului pe plan mondial. Instituția a avertizat că riscurile escaladării suplimentare a războiului comercial sunt semnificative.

Scăderea semnificativă a cotațiilor țițeiului reprezintă un risc pentru economia rusă, avertizează guvernatorul Băncii Rusiei.

Datele publicate recent de Ministerul de Finanțe arată că veniturile Rusiei din exporturile de petrol și gaze au înregistrat un declin anual de aproximativ 12% în aprilie, pe fondul scăderii cotațiilor la țiței.

Aceste venituri sunt cea mai importantă sursă de numerar pentru Kremlin, fiind responsabile pentru aproximativ o treime din totalul veniturilor la bugetul federal în ultimul deceniu. Războiul din Ucraina a determinat Occidentul să introducă mai multe sancțiuni destinate diminuării veniturilor din petrol și gaze ale Rusiei.

FOTO Senzori de impact instalați pe versanți la Siriu, unde au loc frecvente căderi de roci în zona DN 10 CITEȘTE ȘI FOTO Senzori de impact instalați pe versanți la Siriu, unde au loc frecvente căderi de roci în zona DN 10

Conform datelor Ministerului de Finanțe, veniturile s-au situat luna trecută la 1.090 miliarde de ruble (13,49 miliarde de dolari), față de 1.230 miliarde de ruble în aprilie 2024, dar peste previziunile analiștilor intervievați de Reuters.

În perioada ianuarie-aprilie 2025, veniturile au scăzut cu 10,3%, la 3.730 miliarde de ruble.

Inițial, Ministerul de Finanțe avea ca obiectiv în acest an venituri din exporturile de petrol și gaze de 10.940 miliarde de ruble dar luna trecută și-a modificat previziunile la 8.320 miliarde de ruble, în urma declinului cotațiilor la țiței. 

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
banca rusiei